Sex în sarcină – când ai voie și când nu

Încă de la prima confirmare a faptului ca ești însarcinată, apar griji legate de sex în timpul sarcinii. Poți face sex? Care sunt riscurile? Până cand e sigur să faci sex în sarcină? Ce lucruri sunt sigure sau nu din punct de vedere sexual? – sunt cateva dintre întrebarile pe care orice viitoare mămică și le pune și la care viitorii tătici așteaptă cu nerăbdare răspunsurile.

Daca ai o sarcina normala, sexul nu presupune riscuri. Poti face sex chiar si in ultimul trimestru, desi va trebui sa dati dovada de creativitate, pentru a gasi pozitii care sa nu creeze disconfort.

Unele femei au descoperit ca sexul poate fi mai placut in sarcina (in primele 2 trimestre, cel putin). Vaginul este mai lubrifiat (in mod natural), iar zona genitala este mai sensibila, ceea ce are ca efect un orgasm mai puternic (multe cazuri de orgasm multiplu au fost inregistrate pentru prima oara in timpul sarcinii). Lipsa de grija pentru o eventuala sarcina poate face si ea sexul mai placut. Pe de alta parte, multe cupluri abordeaza cu precautie sexul in timpul sarcinii, fie din grija de a nu face rau bebelusului, fie din cauza senzatiei ciudate pe care o au si femeia si barbatul vizavi de schimbarile prin care trece viitoare mama.

Femeia se poate simti din ce in ce mai neatragatoare pentru partener, el poate fi speriat de formele ei in crestere sau poate trai senzatii contradictorii la gandul ca doreste sa faca sex cu viitoarea mama a copilului sau.

Fluctuatiile hormonale isi spun si ele cuvantul, iar starile de greata sau oboseala pot omori orice chef de sex in timpul sarcinii. De obicei, cele mai multe femei se simt confortabil sa faca sex nu in primul, ci in al doilea trimestru de sarcina, dupa ce au scapat de starile de greata si sunt sigure ca bebelusul se dezvolta normal. In trimestrul al treilea, cheful de intimitate scade din nou, din cauza fricii de a nu declansa nasterea prematur sau din cauza disconfortului cauzat de burtica in crestere.

 

Când este interzis să faci sex în timpul sarcinii

In timpul vizitelor la ginecolog, abordeaza si aceasta problema. Intreaba-ti medicul ce este sigur si ce nu. Adapteaza-ti viata sexuala la noua ta situatie (jucariile sexuale nu sunt foarte indicate in timpul sarcinii, de exemplu) si raporteaza medicului tau orice disconfort, chiar daca ti se pare neimportant. Pe masura ce sarcina avanseaza, medicul poate recomanda incetarea raporturilor sexuale pana dupa nastere.

Sexul este interzis sau contraindicat in sarcina in urmatoarele situatii:

  • Placenta previa sau placenta abruptio
  • Daca ai un risc de nastere prematura sau avort spontan
  • Daca ai scurgeri de lichid amniotic sau sangerari vaginale
  • Daca ai asa-numita incompetenta cervicala (colul se dilata prematur, cu mult inainte de momentul preconizat pentru nastere)
  • Daca suferi de preeclampsie sau ai o sarcina multipla (riscurile sunt mai mari decat in cazul unei sarcini 'normale')

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate