Sex in timpul sarcinii si imediat dupa…

Din jena sau de teama ca nu vor fi ascultate, prea putine viitoare mame indraznesc sa-i intrebe pe medici tot ceea ce au pe suflet. Insa unii dintre acestia sunt gata sa raspunda la orice intrebare.

In general, medicii discuta prea putin cu viitorii parinti, – si inainte, si dupa aparitia sarcinii. Ei se limiteaza la masurari, recomandarea unor analize si la respectarea unui grafic de control impersonal, care nu spune nimic pacientelor. Se uita incruntati la ecografii, fara sa le explice ce inseamna „LA, BCF, DPN, DBP etc., lasandu-i pe viitorii parinti – speriati de „neintelegerea nuantelor alb-negre de pe petecul de hartie – sa umble de la un medic la altul, in speranta ca vor gasi pe cineva care sa le aduca linistea.

Sarcina nu este o boala…
De cele mai multe ori, medicii uita sa-i atraga atentia viitoarei mamici asupra faptului ca sarcina nu este o boala. Daca ar fi sa grupam intrebarile pe care femeile insarcinate le pun medicului, constatam ca acestea se refera la ce au voie sa faca si ce nu – ce sa manance, ce sa bea, cat sa se odihneasca, cand sa faca sport etc. Raman insa si subiecte ocolite, in parte, din necunoastere, in parte, din cauza unei pudori exagerate, induse si intretinute de familiile unde nu exista comunicare.

Am remarcat ca pe o curiozitate faptul ca, in primele luni de sarcina, putine gravide intreaba despre contactul sexual. Dupa luna a cincea, a sasea, numai o persoana din zece mai aduce vorba despre asa ceva. De cele mai multe ori, medicul le raspunde: „Nici nu poate fi vorba…, ca si cum un contact sexual in perioada de sarcina ar fi in afara legii. Acest aspect, explicat cu rabdare, ar putea fi inteles de la caz la caz si ar rezolva micile tensiuni aparute intre parteneri, tensiuni care pot genera discutii sau gesturi ce pot ramane in subconstientul hipersensibilizat al viitoarei mame, generand reactii cu efect intarziat (dupa luni bune sau chiar ani de la nastere).

Contactele sexuale nu sunt interzise la o gravida cu o sarcina normala, fara complicatii. Evident, se recomanda ca acestea fie mai rare, cu evitarea pozitiilor suprapuse, din motive lesne de inteles. Ar fi bine ca, in ultimul trimestru de sarcina, contactele sexuale sa se rareasca si mai mult si sa se foloseasca prezervativul; sperma contine prostaglandina care, absorbita prin mucoasa vaginala, ar putea declansa contractii uterine, punand in pericol sarcina. In aceasta perioada, igiena intima trebuie facuta cu mai multa atentie, deoarece secretiile vaginale se modifica atat cantitativ, cat si calitativ, nefiind exclusa aparitia unor micoze.

Pe de alta parte, spalaturile intravaginale nu trebuie sa devina o obsesie, intrucat glandele aferente vor produce mai mult, pe masura ce se incearca indepartarea secretiilor; solutiile folosite fara consultarea medicului pot determina schimbarea pH-ului local, devenind un pericol pentru membranele sacului gestational (se poate rupe apa).

Recuperarea de dupa nastere
O femeie trebuie ajutata sa inteleaga ca nu este abandonata dupa ce a nascut. Ea nu trebuie sa se comporte ca o sacrificata, ci sa-si traiasca viata, partea cea mai dificila fiind recuperarea si mentinerea unui bun tonus psihic si fizic. Este fireasca participarea ginecologului, a psihoterapeutului si a fizioterapeutului la complexul act de recuperare a proaspetei mame.

Apar acum tot mai multe cabinete modern utilate care ofera asemenea servicii. De exemplu, exista posibilitatea tratarii rupturilor de perineu sau a recuperarilor post- operatorii, prin aplicatii de curent microvoltat cu aparatul Nemectron EDiT 400, cu localizare perivaginala, in recuperarea post-partum (dupa nastere).

Viata sexuala a proaspetei mamici
Dupa nastere, organismul femeii sufera o serie de transformari. Desi ele reprezinta „revenirea la normal, aceste transformari pot fi destul de neplacute. Astfel, pentru a-si reveni la marimea initiala, uterul se contracta, eliminand sange asemeni unei menstruatii (lochiile, care pot dura pana la sase saptamani). De aceea, relatiile sexuale nu sunt indicate in perioada de lauzie.

– O posibila cauza fiziologica a evitarii unui contact sexual poate fi ruptura de perineu sau epiziotomia. Daca in timpul nasterii ti s-a rupt (taiat si cusut) perineul, zona respectiva este sensibila timp de mai multe saptamani.
– O alta cauza poate fi alaptatul. Unele mame care alapteaza au chiar crampe dupa un act sexual. Pe de alta parte insa, alaptatul reprezinta avantajul de a fi un anticonceptional natural.

– In cazul unei cezariene, se adauga si existenta unei cicatrice mari, dureroase sau macar jenante, timp de cateva saptamani.
– Nivelul de estrogen si de progesteron scade foarte mult dupa o nastere, iar unele femei pot trece chiar printr-o stare de deprimare, ceea ce implica, evident, o scadere a libidoului.
– Dorinta sexuala scazuta poate fi determinata si de oboseala, si de responsabilitatea ingrijirii bebelusului.

Se constata ca, la majoritatea cuplurilor in care femeia este insarcinata, numarul contactelor sexuale este mult redus. Acest lucru ar putea avea mai multe explicatii:
– Instinctul matern precoce – viitoarea mama crede ca astfel protejeaza copilul.
– Pudoarea partenerilor – ei percep prezenta fatului ca pe un martor la un act intim.
– Modificarile survenite (normale, de altfel) in organismul femeii determina scaderea (involuntara) a apetitului sexual al partenerului.

Text: Dr. Anca Roman, medic ginecolog.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton