Sezonul legumelor

Gata cu legumele si fructele congelate. Vara ne aduce in frigider variantele „natur din care putem alcatui meniuri sanatoase, gustoase si rapide.

Fasole verde, dovlecei, spanac, urzici, stevie, morcovi, capsuni, cirese – o multime de legume si fructe de sezon sunt materie prima pentru meniuri super-nutritive si mai ales, foarte usor de pregatit.

Este de preferat sa consumam legumele si fructele proaspete, caci prin gatit vitaminele se pierd. Cand pleci la cumparaturi, nu te lasa fermecata de multitudinea de culori.

Sezonul legumelor

Uneori, cele mai ochioase legume si fructe au prea multi conservanti si prea putin gust. Iata ce sa stii, ca sa alegi ce este mai proaspat si mai gustos:

Morcovi – cauta-i pe cei tari, care au culoarea portocaliu intens, nu spalacit. Nu-i cumpara pe cei care au frunzele vestejite, galbui. Ajunsa acasa, pune-i in frigider, in compartimentul special pentru legume (isi pastreaza proprietatile pentru cel putin o saptamana).

Broccoli – Verifica mai intai culoarea, care trebuie sa fie verde inchis, stralucitor si uita-te ca mugurii sa nu fie deschisi – acesta fiind un semn ca floarea este cam trecuta. Poti sa pregatesti broccoli crud – cu ajutorul unui blender poti face un shake multivitamine in care sa amesteci si alte legume sau fructe, sau la microunde – retine mai multi nutrienti decat fiert.

Ciuperci – Inainte de a le cumpara, uita-te la palariute, dedesubul lor. Lamelele ciupercilor nu trebuie sa fie deschise – acesta este un semn ca sunt deja „batrane.

Culoarea este, de asemenea, importanta – alege-le pe cele mai deschise la culoare, indiferent despre ce sortiment este vorba. Ciupercile trebuie pregatite in aceeasi zi in care le-ai cumparat, sau in cel mult, doua zile – congelate isi pierd gustul.

Spanac – alege-l pe cel cu frunze de culoare verde inchis. Evita legaturi care au frunze galbui sau usor patate. Inainte de pregatire, spala-l bine cu apa rece. Daca nu l-ai consumat proaspat, o data ce il pui la frigider, are gust mai bun gatit.

Cartofi noi – cei micuti sunt mai dulci, dar atunci cand ii cumperi verifica si cat de tari sunt. Nu-i alege, chiar daca pretul e bun, pe cei care au deja coaja dezlipita – sunt deja vechi. Acasa, daca nu-i pregatesti pe loc, depoziteaza-i intr-o sacosa pe care o gauresti in mai multe locuri, in prealabil, ca sa poata „respira.

Fructe de sezon:

Cirese – Este bine sa cumperi cantitati mai mici. Atunci cand stau la gramada, se strivesc una de alta si se strica mult mai repede. Alege-le pe cele carnoase, de culoare rosu inchis, si care au coditele verzi, nu galbui si uscate. Daca nu le consumi imediat, le poti tine la frigider cel mult doua zile.

Banane – Cele coapte au coloarea galben plin, cand devin maronii fie sunt batrane, fie au fost coapte fortat, fiind culese de foarte verzi si s-au mucegait usor in tir sau depozit. Bananele nu se baga la frigider – se trec rapid.

Portocale – Cu cat mai greu este fructul, cu atat mai zemos este. Evita-le pe cele cu coaja „celulitica si groasa, nu sunt nici dulci, nici prea zemoase.

Capsuni – Cauta-le si cumpara-le doar pe cele care au codita lipita si care nu prezinta pete. Congeleaza-le nespalate!

Pentru a va inspira in prepararea hranei bebelusului, vizitati sectiunea de Retete culinare.

Foto: Shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton