Sfaturi de la bekid.ro: de ce este LEGO cel mai apreciat tip de jucărie din toate timpurile

Într-o lume plină de jucării care clipesc și cântă, există încă un favorit de modă veche în rândul copiilor mici, și acesta este un lucru grozav. Aceste mici blocuri care îi mențin pe copii ocupați ore în șir aduc o mulțime de beneficii procesului de dezvoltare. Ce înavță copii prin intermediul jocului cu LEGO? Vom vedea în continuare.

Gândirea creativă

Adevărata putere de învățare a Lego constă în natura sa deschisă. Lego nu este o jucărie care poate fi folosită într-un singur mod. Există puține lucruri care pot genera energie creativă la fel de mult ca o cutie de Lego mixtă.

Copiii trebuie să se gândească la ce să construiască, cum să o construiască și apoi să găsească o modalitate de a face ca ceea ce este în imaginația lor să prindă viață.

Abilitățile motorii fine

Este nevoie de multă abilitate și control al degetelor pentru a manipula blocurile mici. Acest lucru face din Lego o activitate motorie fină excelentă, care va contribui semnificativ la  coordonarea motorie fină a copilului și îi va întări mușchii mici ai mâinii.

Coordonarea mână-ochi

Jocul cu LEGO și alte jucării de construcție construiește abilități fizice multiple. Manipularea pieselor ajută la dezvoltarea coordonării mână-ochi, antrenând ochii și mâinile să lucreze împreună, precum și integrarea bilaterală – în cazul în care cele două părți ale corpului (sau cele două mâini) învață să lucreze împreună.

Rezolvarea problemelor

Rezolvarea problemelor, abilitate care este foarte apreciată în viața de adult, se construiește devreme în viață, prin intermediul jocului. Ce modalitate mai bună de a exersa decât încercarea de a pune cap la cap micile piese pentru a construi un obiect în miniatură. Copiii sunt nevoiți să sorteze cuburile în funcție de dimensiune și formă și să aprecieze singuri dacă potrivirea dintre piese este sau nu corectă.

Și totuși, ce legătură are Lego cu rezolvarea problemelor? Pe măsură ce copiii construiesc, practic rezolvă problemă după problemă, în timp ce își dau seama ce este nevoie să facă pentru ca piesele să se potrivească.

Dezvoltarea atenției și concentrării

Unul dintre motivele pentru care Lego este o opțiune atât de potrivită pentru dezvoltarea creierul este datorat nivelului mare de concentrare necesar pentru a realiza diverse construcții. Cu cât un copil este scufundat și „pierdut' într-o activitate, cu atât acesta își dezvoltă mai mult puterea de concentrare. 

Spre deosebire de timpul dedicat ecranelor, care reprezintă o activitate pasivă, orice timp de joacă în care un copil este implicat activ, fiind nevoit să gândească, va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării atenției sale.

Învățarea formelor și a culorilor

Învățarea culorilor și formelor în copilăria timpurie nu trebuie neapărat să fie o activitate clasică și plictisitoare. Pur și simplu prin expunerea copilului la cât mai multe activități, jocuri și jucării educaționale, va face extrem de plăcută  învățarea acestor concepte.

Dezvoltarea abilităților sociale

Când copiii construiesc ceva împreună, învață să împărtășească, să ia în considerare opiniile altora, să se răzgândească, să aibă răbdare, să ofere feedback și critici constructive.

Cei mici experimentează, de asemenea, bucuria de a lucra în colaborare cu cineva, precum și simpla plăcere de a petrece timpul cu prietenii.

Dezvoltarea emoțională

Utilizarea seturilor de construcție nu numai că este o activitate terapeutică, extrem de relaxantă, ci încurajează și jocul simbolic.

Când copiii se implică în jocuri imaginare, aceștia ajung să se „joace de-a viața', ca să spunem așa, într-un mod sigur și sănătos. De cele mai multe ori, cei mici vor imita situații pe care le observă în viața de zi cu zi, scene fie din familie sau de la grădiniță sau școală.

Cauți un set LEGO pentru copilul tău? Îl găsești la bekid.ro.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton