Sfaturi pentru naștere – mămicile împărtășesc experiența lor

Cele 9 luni aproape au trecut și se apropie marele eveniment – nașterea. Și chiar dacă te-ai documentat serios pe temă, nimic nu se compară cu experiența trăită 'în direct'. Pentru tine, viitoare mămică, le-am rugat pe cititoarele care au trecut prin această experiență să ne spună ce și-ar fi dorit să știe înainte de naștere și nu le-a spus nimeni.

Uite ce ne-au răspuns. Sperăm să-ți fie de folos experiența lor și îți dorim naștere ușoară și să te bucuri de minunea pe care o aduci pe lume.

 

Lactația se poate instala mai greu

 Pentru mamicile care ajung să nască prin cezariană: trebuie de știut că lactația apare mai greu, la aprox 3 zile după naștere. Pentru a o stimula ar fi bine dacă s-ar lua cu câteva zile înainte de naștere ceai pentru simularea lactației, care va ajuta ulterior și bebele în caz de colici) și/sau galafor forte. Asta dacă nașterea e programată. Dacă nu se știe data, se pot administra după naștere, imediat ce ieșiți de la terapie intensiva. De asemenea, chiar dacă simți că te rupi in două, trebuie să faci mișcare cât mai repede, pentru o recuperare mai rapidă și stimularea lactației. Însă cu măsură, puțin și des. Apoi e foarte important cum puneți copilul la sân pentru a nu face răni, și pentru ca bebelușul să se poată hrăni cum trebuie. Cereți ajutorul personalului din spital.  (Adriana Cocea)

 Folosește o burtieră

Eu le-aș sfătui pe viitoarele mamici sa nasca asa cum isi doresc si cum se simt ele in stare. Eu am nascut acum 5 luni prin cezariana, mi-a fost tare frica sa nasc natural. Am avut mare incredere in doctorul meu, mi-a spus tot ce trebuia sa stiu, iar cicatricea mea arata ca o zgarietura, deci se poate iesi la plaja fara sa observe nimeni. Ceaiul de chimion ajuta foarte mult la recuperare si daca aveti o burtiera folositi-o. Ajuta foarte mult atunci cand te ridici din pat dupa operatie, nu ai senzatia ca iti pierzi organele pe jos si nici numai doare asa de tare. In spital insa ingrijirea bebelusilor lasa de dorit, trebuia sa cumpar tot ce avea bebe nevoie, doar ca nu ma lasau sa il imbrac cu hainele mele, sau sa il dezbrac, sa vad daca e spalat sau schimbat. Ceea ce trebuie sa stie mamicile e ca vor cheltui mai multi bani in spital, decat acasa cu bebe. (Andreea Si Alexandru)

 Recuperarea după epiziotomiesfaturi pentru nastere

Ceea ce nu mi-a spus nimeni inainte de naştere a fost faptul ca recuperarea dupa epiziotomie e mai grea decat naşterea in sine. De fiecare data cand mergi la baie simti un mare disconfort si chiar durere. Le sfătuiesc pe viitoarele mămici sa vorbeasca cu medicul lor despre acest lucru si sa stie ce le aşteaptă dupa ce trece anestezia! Mai bine sa stii ce urmează, decat sa te trezesti a două zi dupa naştere cu dureri in zona genitala si sa nu stii mai exact de la ce provin si daca sunt normale sau nu. Naştere uşoară viitoarelor mămici!(Alexandra Petis)

 Vocabularul medicilor și asistentelor…

Vocabularul doctorilor si asistentelor lasa de dorit! Să nasti în România și să fie totul bine –  trebuie sa te consideri norocoasa. Sunt mama a doi baieti gemeni si cum in multe cazuri nasterea e prematura, copii au probleme de greutate, deci rezulta o perioada mare de spitalizare. In doua saptamani cat am stat internata, tatal nu si-a vazut copii decat doua minute si acele trase de par. Asta e cea mai mare pedeapsa pt un parinte. De ce in alte tari se poate? (Laura Marica)

Nu te speria de icter

Eu am nascut natural la Spitalul Universitar si am fost foarte multumita, ce nu am stiut eu si as vrea ca viitoarele mamici sa stie si sa nu se sperie este faptul ca unii copii (majoritatea) fac icter. Eu cand am vazut ca este somnolenta si galbena, abia putea sa se hraneasca, m-am speriat foarte tare. Nu e ceva grav, se trateaza in incubator cu lampa uv, in 2-3 zile va fi ca nou. (Tudor Victoria)

Laptele matern e cel mai bun

Mi-ar fi placut sa imi spuna cineva cat de greu e procesul alaptarii..ca bebelusii sug la cerere in primele saptamani….nu o data la cateva ore, asa cum credeam eu…Sfatul meu e acesta: sa stiti ca laptele matern e cel mai bun pt copilasii vostri. Nu ascultati vorbele din batrani, cum ca laptele nu ar fi satios sau ca nu e destul de gras….laptele matern o sa va protejeze bebelusii de multe infectii si boli (Ionita Simona)

 Fiecare corp e unic!

Viitoarele mamici ar trebui sa stie ca fiecare corp este unic, nu poti compara nasterea ta cuprima nastere sfaturi a altei persoane, ca nasterea poate fi un proces lung sau scurt, greu sau usor, dar oricum ar fi, merita! Gemotocul primit in brate merita tot timpul travaliului si toata durerea suportata de mamica. Multa putere viitoarelor mamici si multa rabdare taticilor! (sotul meu a stat cu mine tot timpul). (Gabriela Bujoreanu)

 

Să te țină cineva de mână!

Trebuie sa stii ca vei completa un chestionar despre tine, daca esti alergica sa spui la ce, respiratiile care le faci pentru copilul tau sunt foarte importante. Sa iti prinzi parul daca e lung, te vor lua toate caldurile, iar daca nasti natural, este bine sa te tina cineva de mana. Energia pe care o primesti te ajuta – eu asta am facut si minunea mea de fata s-a nascut linistita si mi-a umplut sufletul de bucurie. (Mika Mihaela)

 

foto Shutterstock (imagini folosite în scop ilustrativ)

 

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton