In materie de aprovizionare, parintii fac frecvent greseala de a cumpara fie prea putine, fie prea multe „echipamente” pentru masa bebelusului.
De ce ai avea nevoie?
Masuri de igiena
Bacteriile patogene se dezvolta foarte repede in lapte. De aceea, singura modalitate de a proteja sugarul este sterilizarea tuturor vaselor care sunt folosite pentru prepararea mesei.
De altfel, igiena stricta este o regula care trebuie respectata pentru orice obiect care vine in contact cu sugarul. In teorie, inclusiv rufele copilului ar trebui spalate separat de cele ale adultilor, tot din motive care tin de igiena si sanatate. Unii medici insista in privinta sterilizarii in primele sase luni, altii considera ca toate echipamentele trebuie sterilizate pe toata durata primului an.
Sterilizarea
Mai intai trebuie precizat ca inainte de fiecare sterilizare, se spala atent toate ustensilele (biberonul, tetinele etc.). Tetinele si biberoanele necesita o atentie deosebita: se foloseste peria speciala pentru a le curata bine si pentru a nu lasa resturi de lapte in interior. Dupa ce sunt clatite, vasele, biberoanele, tetinele sunt gata pentru sterilizare.
Fiecare mama poate sa aleaga tipul de sterilizare care ii convine (prin fierbere, sterilizarea la abur, sterilizarea chimica). Sterilizarea clasica, prin fierbere, prezinta totusi dezavantajul uzarii tetinelor, asa ca ce economisiti evitand cumpararea unui aparat, pierdeti la inlocuirea tetinelor. Pentru ca biberoanele sa fie pastrate sterile, pana la utilizare trebuie tinute in vasul de sterilizare sau la frigider – care nu se va deschide si inchide de 20 de ori…
Pentru prepararea hranei
Nu se foloseste apa care a mai fost fiarta si a ramas pentru multa vreme in vas. Apa de la chiuveta nu este intotdeauna corespunzatoare, deoarece s-a dovedit in numeroase randuri ca filtrele folosite permit dezvoltarea microbilor. De aceea, trebuie clocotita timp de 15-20 de minute, interval care, in teorie, e suficient pentru a ne scapa de grija microbilor.
Tine cont de faptul ca nici apa plata nu este totdeauna adecvata – sarurile pe care le contine pot afecta rinichii sugarului. Consulta-ti pediatrul, care-ti va recomanda varianta cea mai „prietenoasa” pentru bebelusi. Apa de put este interzisa in prepararea formulelor de lapte contine nitriti.
Este bine sa…
Text: consultant dr. Ioana Caprioru ; Foto: Shutterstock.