Sfaturi pentru o alimentatie in siguranta

In materie de aprovizionare, parintii fac frecvent greseala de a cumpara fie prea putine, fie prea multe „echipamente” pentru masa bebelusului.

De ce ai avea nevoie?

  • 6-8 biberoane de 250 ml si un numar mai mare de tetine sunt de ajutor parintilor, in special la inceput, cand frecventa meselor este mai mare. Tetinele vor fi verificate periodic, pentru a urmari gradul de uzura si a impiedica inghitirea accidentala a bucatilor de latex sau silicon.
  • Perii speciale pentru curatarea biberonului si a tetinelor – cu acestea se curata sticla si tetina in interior, inainte de a fi sterilizate.
  • Echipamentul de sterilizare, care difera in functie de modalitatea care va fi utilizata (sterilizator cu aburi, electric etc.).
  • Un vas cu capac pentru pastrarea tetinelor dupa sterilizare.
  • Iti vor fi de folos accesorii si vase suplimentare (cutit, palnie din plastic, cana, pensa etc.) – care ar trebui rezervate exclusiv pentru masa celui mic.

Masuri de igiena
Bacteriile patogene se dezvolta foarte repede in lapte. De aceea, singura modalitate de a proteja sugarul este sterilizarea tuturor vaselor care sunt folosite pentru prepararea mesei.

De altfel, igiena stricta este o regula care trebuie respectata pentru orice obiect care vine in contact cu sugarul. In teorie, inclusiv rufele copilului ar trebui spalate separat de cele ale adultilor, tot din motive care tin de igiena si sanatate. Unii medici insista in privinta sterilizarii in primele sase luni, altii considera ca toate echipamentele trebuie sterilizate pe toata durata primului an.

Sterilizarea
Mai intai trebuie precizat ca inainte de fiecare sterilizare, se spala atent toate ustensilele (biberonul, tetinele etc.). Tetinele si biberoanele necesita o atentie deosebita: se foloseste peria speciala pentru a le curata bine si pentru a nu lasa resturi de lapte in interior. Dupa ce sunt clatite, vasele, biberoanele, tetinele sunt gata pentru sterilizare.

Fiecare mama poate sa aleaga tipul de sterilizare care ii convine (prin fierbere, sterilizarea la abur, sterilizarea chimica). Sterilizarea clasica, prin fierbere, prezinta totusi dezavantajul uzarii tetinelor, asa ca ce economisiti evitand cumpararea unui aparat, pierdeti la inlocuirea tetinelor. Pentru ca biberoanele sa fie pastrate sterile, pana la utilizare trebuie tinute in vasul de sterilizare sau la frigider – care nu se va deschide si inchide de 20 de ori…

Pentru prepararea hranei
Nu se foloseste apa care a mai fost fiarta si a ramas pentru multa vreme in vas. Apa de la chiuveta nu este intotdeauna corespunzatoare, deoarece s-a dovedit in numeroase randuri ca filtrele folosite permit dezvoltarea microbilor. De aceea, trebuie clocotita timp de 15-20 de minute, interval care, in teorie, e suficient pentru a ne scapa de grija microbilor.

Tine cont de faptul ca nici apa plata nu este totdeauna adecvata – sarurile pe care le contine pot afecta rinichii sugarului. Consulta-ti pediatrul, care-ti va recomanda varianta cea mai „prietenoasa” pentru bebelusi. Apa de put este interzisa in prepararea formulelor de lapte contine nitriti.

Este bine sa…

  • Nu-i dati copilului biberonul pe jumatate consumat, ramas de la masa anterioara. In scurt timp, in lapte se dezvolta bacterii patogene care provoaca tulburari digestive.
  • Preocupati-va sa aveti intotdeauna o cutie cu lapte praf in plus, pe care sa o pastrati intr-un loc racoros.
  • Daca aveti anumite alimente gata pregatite in frigider pentru cel mic, nu le pastrati mai mult de 24 de ore.
  • Scoateti tetinele din aparatul de sterilizare si dupa ce se usuca, pastrati-le intr-un vas cu capac.
  • Nu transportati niciodata lapte cald gata pregatit, deoarece, asa cum am precizat anterior, in felul acesta se pot dezvolta microbi. Daca nu va aflati acasa, este de preferat sa pregatiti masa sugarului pe loc, cu apa calda, sterilizata, pe care o transportati in termos.
  • Folositi un ac sterilizat pentru gaurirea tetinelor (daca este cazul).
  • Controlati debitul de lapte al tetinei (debitul normal este de 2-3 picaturi/secunda) – sa evitati riscul de inec.
  • O lingurita din plastic, speciala pentru sugari, un bol si bavete cu captuseala impermeabila – sunt numai bune pentru momentul cand sugarul intra in lumea gusturilor „solide”.
  • Paharele din plastic cu capac special, care impiedica varsarea lichidului – sunt utile atunci cand renunti la biberon.

Text: consultant dr. Ioana Caprioru ; Foto: Shutterstock.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton