Sfaturi practice de ingrijire

Draga mamica, iata cateva sfaturi practice care iti vor fi de folos in ingrijirea bebelusului tau, mai ales daca esti la primul copil.

1. Infasa-ti bebelusul atunci cand il adormi
Infasatul este mai confortabil pentru bebelusi pentru ca le aminteste de perioada petrecuta in uter.

Infasatul este eficient la unii bebelusi, dar nu este o metoda universal valabila. In timp ce unii copii se simt mai bine infasati, altii devin iritati de faptul ca sunt tinuti strans si se simt mai bine liberi', spune Dr. Gregory Germain, pediatru la spitalul de copii Yale-New Haven' din Conneticut.

Daca decizi sa-ti infesi bebelusul, asigura-te ca nu ii este prea cald. Daca observi ca transpira, nu-i mai pune hainute pe dedesubt, lasa-l numai cu scutecul absorbant.

2. Rasfata-l
In primele luni de viata ale bebelusului, nu trebuie sa existe termenul de prea multa dragoste si grija'. Bebelusul trebuie sa stie ca esti mereu alaturi de el, mai ales atunci cand il doare ceva sau cand plange.
Nu e nimic rau in a-i acorda cea mai mare parte din atentia ta noului nascut.
Desi trebuie sa fii alaturi de bebelus de fiecare data cand plange, dupa varsta de partu luni lasa-l din cand in cand sa planga un minut, doua, inainte de a alerga la el.

3. Respecta un program de dormit
Daca stabilesti o rutina a orelor de dormit si a activitatilor de dinainte de culcare, cum ar fi o baie si o poveste inainte de somnul de seara, bebelusul va adormi mai repede.

Este posibil sa nu mearga din prima, dar dupa cateva saptamani, copilul se va obisnui cu programul si va adormi la ora stabilita. De asemenea, redu zgomotul din casa pe perioada cand doarme cel mic.

4. Leagana-l
Multi parinti isi fac griji ca rasfata prea mult copilul sau ca-l obisnuiesc prost daca il leagana. Acest lucru nu este valabil in primele luni de viata ale bebelusului, ci numai in perioada ce urmeaza primelor luni.

Daca bebelusul refuza sa doarma in patutul lui in timpul zilei si adoarme mai repede daca e leganat, leagana-l. Daca nu vrei sa faci acest lucru tinandu-l in brate, cumpara un leagan special pentru bebelusi. Totusi, acestea sunt recomandate pentru copii dezvoltati normal, nu si pentru cei prematuri sau cu o greutate prea mica si nu este recomandat sa lasi bebelusul sa doarma peste noapte in leagan.

5. Lasa-l sa aiba o suzeta preferata
Nou-nascutii au o tendinta puternica de a suge tot timpul. Suzeata ii linisteste si ii calmeaza.

6. Invata-ti copilul sa se calmeze singur
Autocontrolul este un element important in dezvoltare si toti bebelusii ar trebui sa invete sa se calmeze singuri. Potrivit majoritatii expertilor, acest aspect poate fi pus in practica incepand cu lunile 4-6.

Sunt mai multe metode prin care poti determina copilul sa se autocontroleze. Una dintre ele este aceea de a-l lasa sa planga, crescand treptat perioada. Nu-l lasa insa niciodata singur in timp ce plange, intra in camera lui din minut in minut sau stai acolo tot timpul, dar nu-i acorda atentie. Vei vedea ca dupa un timp, se va calma singur mult mai repede decat o facea cand ai aplicat prima data aceasta metoda.

7. Nu face planificari
Deoarece traim intr-o societate unde totul se planifica, ai tendinta de a crea un program bine pus la punct si pentru bebelusul tau.

Dar lucrurile nu ies intotdeuna asa cum le planificam. Daca bebelusului i se face foame cu o ora inainte de program, il tii nemancat o ora ca sa te incadrezi in program?
Poti incepe un program de dormit dupa varsta de patru luni, daca bebelusul nu si-a intrat inca in ritm.

8. Mergi pe instinct
Desi sunt nenumarate carti ce ofera sfaturi si recomandari, nici una nu-ti poate spune exact ce simte bebelusul tau in anumite momente (cand are colici, cand are febra, cand ii ies dintii). Totul depinde de cum iti urmezi instinctele, care sunt diferite de la parinte la parinte.

Daca unele dintre metodele pe care le-ai citit si le-ai aplicat nu este eficienta pentru bebelusul tau sau nu ti se pare buna, nu forta lucrurile. Mergi pe instinct si fa ceea ce crezi tu ca e mai bine pentru bebelusul tau.

9. Nu-l lasa sa doarma mai mult decat are nevoie
Cu toate ca o vorba din batrani spune sa nu trezesti niciodata un bebelus adormit, pediatria moderna e de parere ca un bebelus nu ar trebui sa doarma mai mult de o ora si jumatate-doua la un singur somn, in timpul zilei.
Daca vrei sa doarma noaptea, evita sa il lasi sa doarma mai mult decat ii tebuie in timpul zilei.

Foto: Marian Iorga.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire