Subiectul este sensibil, aşa că am apelat la recomandările specialiştilor în recrutare. De obicei, intervievatorii se pricep mai bine decât candidaţii la negociere, aşa că am rugat profesioniştii în HR să dezvăluie ponturi care dau rezultate.
1. Începe prin a-ţi maximiza experienţa
Fii conştientă de parcursul tău profesional şi de experienţele trecute. Etalează-le pe rând, punând accent pe contribuţiile şi realizările tale.
2. Pregăteşte o listă cu ceea ce ai de oferit
Conştientizează-ţi abilităţile, talentele şi cunoştinţele. Acestea reprezintă valoarea adăugată pe care tu o aduci firmei angajatoare.
3. Află cât este de necesară prezenţa ta fizică în firmă
Descoperă cât valorezi pentru angajator şi dacă firma ar aprecia o persoană având competenţele tale. Vei câştiga o putere de negociere mai mare.
4. Aşteaptă să primeşti oferta
Răbdarea este cea mai puternică armă în negociere. Nu te pripi şi amână discutarea salariului până când ţi se oferă postul.
5. Arată-ţi entuziasmul pentru job
Postul pentru care candidezi este ceea ce îţi doreşti? Comunică acest lucru viitorului angajator şi clarifică faptul că unica ta ezitare este legată doar de salariul pe care, încă, nu îl cunoşti.
6. Fii pregătită, documentează-te
Interesează-te ce salarii sunt pe piaţă. Ia în calcul trei variante: una imposibil de acceptat, una care te face să zâmbeşti şi una care te-ar face să sari în sus de bucurie.
Fii realistă şi ţinteşte varianta de mijloc.
7. Ţine cont şi de buget
De obicei, negocierea începe de la un nivel inferior. Asta nu înseamnă că angajatorul încearcă să te remunereze mai puţin, ci doar să afle cât crezi tu că ai merita pentru acel job.
8. Transformă discuţia într-o experienţă plăcută
Păstrează o atitudine prietenoasă când discuţi despre salariu.
Convinge-l pe angajator că sunteţi de aceeaşi parte a baricadei şi că lucraţi împreună pentru a găsi pachetul financiar reciproc avantajos.
Foto: shutterstock.com
Citeşte mai multe aici