Sfecla – să nu îi lipsească din meniu

Îl ferește de anemie, îi oferă toate vitaminele și mineralele esențiale pentru creștere, îl ajută la digestie și-l face foarte inteligent. Mai ai nevoie și de alte argumente pentru a introduce sfecla în meniul bebelușului tău?

 

După vârsta de 6 luni, când rezervele naturale de fier scad, și odată cu diversificarea alimentației, riscul de anemie feriprivă este destul de crescut. Sfecla te ajută să previi anemia feriprivă și oferă și multe alte beneficii când este introdusă în meniul bebelușului.

Ține însă cont de faptul că până la un an, nu trebuie să-i dai mai mult de 1-2 lingurițe de sfeclă coaptă – sfecla conține nitrați greu de procesat de sistemul digestiv al celor mici.

Atunci când introduci sucul de sfeclă, nu mai băga în meniul juniorului niciun alt aliment nou timp de 4 zile, pentru a putea observa eventuale reacții alergice.

Chiar și în cantități mici, sfecla furnizează o mulțime de vitamine și minerale bebelușului – fier, calciu, magneziu, potasiu, vitamina A, vitamine din complexul B, vitaminele C, K și E

Este rudă cu spanacul și a fost cultivată prima oară de romani. În secolul XIX  sfecla a devenit unul dintre cele mai apreciate alimente atunci când s-a descoperit că poate fi transformată în zahăr. Nouă ne este cunoscută sfecla roșie, dar ea mai există și în varianta albă sau aurie.

Ce să știi despre sfeclă

Sfecla îmbunătățește activiatea sistemului digestiv și protejează ficatul – 2-3 lingurițe de suc de sfeclă protejează copilul de icter și risc de hepatită.

Pentru copiii mai mari, care au făcut cunoștință cu dulciurile și meniurile de tip fast food, sfecla este un excelent remediu pentru detoxifiere. 2-3 lingurițe de suc de sfeclă curăță intestinele, rinichii și vezica biliară, reducând efectele negative ale unei alimentații dezechilibrate.

Grație fierului și altor compuși pe care îi are în compoziție, sfecla stimulează circulația la nivelul creierului, favorizând activitatea cerebrală la nivel înalt și capacitate maximă de memorie și învățare.

Și tu ar trebui să consumi mai multă sfeclă – în afară de nutrienții despre care ți-am povestit deja, sfecla mai conține glutamină, un amino-acid esențial pentru sănătatea tractului digestiv, și reduce tensiunea, fiind de folos în prevenirea anumitor boli cardiovasculare.

Sucul de sfeclă este folosit de atleți în timpul antrenamentelor pentru marile competiții.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau