Siguranța în mașină – folosește corect scaunele auto pentru copii!

Într-o coliziune produsă la o viteza de 50 km/oră, greutatea se multiplică de aproximativ 30 de ori – un copil de 30 de kilograme se transformă într-un „proiectil mortal de aproape o tonă, iar puterea impactului asupra lui, la viteza menționată, este similară cu cea care s-ar înregistra în urma căderii de la etajul trei al unui bloc. Chiar și atunci când copilul e așezat în scaun, acesta nu poate oferi protecție dacă nu este bine fixat sau cel mic nu este prins corespunzător în centuri.

 
Începând de la 3 luni, când mușchii gâtului copilului și cei care susțin coloana s-au mai dez­vol­­tat, iar bebe își ține capul mai bine, poate fi instalat semiculcat în coșuletul auto. Până când „împlinește 10 kilo­grame, nou-născutul trebuie să stea în scaunul auto montat în direcția inversă de mers, pentru mai multă siguranță.

Și viteza mică ucide!

Aproape jumătate dintre accidentele care au ca victime copii se petrec pe o rază de 3 km în apropierea casei. Părinții nu se mai deranjează să instaleze copilul în scaun, fiind vorba despre un drum atât de scurt, și preferă să-l ți­­­­­­nă in brate, iar urmările în cazul unei coliziuni sunt foarte grave.

 

Vârste mari, riscuri mari 

Studiile arata că, paradoxal, copiii între 4-8 ani sunt mai expusi în cazul unui accident. Asta pentru că cei mai mulți dintre părinti nu mai investesc și într-un înălțător, odata ce copiii au iesit din aria de acoperire a unui scaun clasic pentru mașină.

Foarte mulți părinți își lasă copiii pe scaunul din față al mașinii cu mult înainte ca aceștia să împlinească 12 ani (vârsta minimă de la care este permisă, conform codului rutier, ca un copil să stea pe scaunul din față și doar cu centura de siguranță. Mulți adulți  iresponsabili își țin copilul mic în brațe, chiar pe locul șoferului…

Reguli de respectat 

  • Cumpărați scaunul auto potrvit pentru vârsta copilului
  • Instalați-l corect, conform instrucțiunilor
  • Prindeți copilul în centurile scaunul auto!
  • Instalați scaunul în altă mașină atunci când este necesar, iar dacă cel mic merge cu microbuz la și de la grădi sau școală, asigurați-vă că acesta este prevăzut cu suficiente scaune auto pentru copii, corect instalate.
  • Nu folosiți scaune auto la mâna a doua, mai ales dacă au mai mult de 6 ani sau au fost implicate într-un accident.
  • Nu plasați scaunul de mașină în fața unui airbag!
  • Nu folosiți scaunele de mașină pe post de fotoliu în casă – ele sunt proiectate special pentru mașină, iar unghiul de înclinare necorespunzător poate compresa diafragma copilului și influența fluxul de oxigen, cauzând probleme serioase!!!
  •  Nu mergeți la drumuri mai mari de 3 ore cu bebelușul. Statul prea mult în scaun înrăutățește boala de reflux gastroesofagian – o afecțiune de care suferă din ce în ce mai mulți bebeluși.
  • Folosiți exact gradul de înclinare specificat de producător pentru fiecare grupă de vârstă în parte. Scaunele oferă siguranță doar dacă sunt folosite corect.

foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton