Simptomele apendicitei la copii

Apendicele, desi e un organ mic, poate cauza probleme mari atunci cand se infecteaza. Iata care sunt simptomele apendicitei la copii, cum sa le recunosti, tratamentul si posibilele complicatii ale apendicitei la copii.

Apendicita este inflamatia apendicelui, ce are loc atunci cand in apendicele ramane blocat, de pilda, din pricina scaunelor tari.

Apendicita este principalul motiv de interventie chirurgicala la nivel abdominal la copii, iar daca nu este tratata la timp, poate avea consecinte grave.

Simptomele apendicitei la copii

Simptomele apendicitei pot fi greu de recunoscut la copii, deoarece nu intotdeauna ei pot descrie ceea ce simt.

Apendicita debuteaza de regula cu durere de burta in zona buricului.

Alte simtome ale apendicitei la copii:

  • puls crescut
  • urinare frecventa si dureroasa
  • febra usoara
  • lipsa poftei de mancare
  • durere de stomac, cu precadere in zona din dreapta, jos.
  • varsaturi

Majoritatea copiilor ce fac apendicita au varstele cuprinse intre 8 si 16 ani. Cu toate acestea, apendicita poate aparea si la varste mai mici.

Uneori, apendicita poate aparea si la copiii mai mici de 5 ani, caz in care parintii, daca suspecteaza, ar trebui sa fie in mod deosebit atenti la dureri evidente atunci cand copilul merge, tuseste, stranuta sau la palparea abdomenului.

Cand suni la ambulanta?

Daca suspectezi ca cel mic ar putea avea apendicita, e foarte important sa ajunga la doctor cat mai repede posibil.

Daca trec mai bine de 48 de ore din momentul in care simtomele apar, sansele ca apendicul sa se rupa cresc dramatic.

Asadar, apeleaza la un consult de specialitate urgent daca cel mic are simptome ce includ varsaturi, lipsa poftei de mancare si febra.

Tratamentul pentru apendicita la copii

Tratamentul pentru apendicita presupune obligatoriu operatie, pentru indepartarea apendicelui inflamat. Daca organul este inca integru, se administreaza antibiotice iar operatia este una simpla, de rutina.

Interventia chirurgicala poate fi facuta laparoscopic sau traditional.
Dupa o operatie de apendicita facuta laparoscopic, procedura ce presupune mici incizii, pacientii se recupeaza mai repede decat dupa operatia clasica, mai invaziva.

Una din posibilele complicatii ale apendicitei este perforarea apendicelui, ce determina raspandirea bacteriilor in cavitatea abdominala, lucru ce favorizeaza declansarea peritonita.

In aceste situatii, medicul chirurg trebuie sa intervina chirurgical de urgenta, pentru a curata cavitatea abdominala. In cazul perforatiilor, recuperarea pacinetului este ingreunata, iar sederea in spital este prelungita.

Cum sa ii explici copilului ce urmeaza sa se intample, in caz de apendicita

De cele mai multe ori, pentru ca apendicita este in definitiv o urgenta chirurgicala, parintii nu au mult timp la dispozitie sa le explice celor mici ce urmeaza sa se intample, pentru a-i linisti.

Explica-i copilului ca are o problema, ce trebuie rezolvata la spital. Evita formulari precum „mergem sa te taie” sau „o sa te taie”. Expresiile de acest gen nu vor face decat sa-i induca panica.

Explica-i ca operatia e singura metoda prin care problema poate fi rezolvata, dar linisteste-l spunandu-i ca nu va simti deloc durere si ca va fi adormit pe tot parcursul operatiei.

Spunei copilului ca ceea ce se intampla nu are legatura cu ce a facut si ca nu e vinovat de nimic. Mentioneaza-i si ca se va simti mult mai bine dupa operatie.

Daca poti, distrage-l inainte si dupa operatie. O noua jucarie, o noua carte sau o vizita din partea cuiva care ii e drag copilului ar putea ajuta in acest sens.

Sursa: healthline.com

Sursa imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton