Simptomele rujeolei la copii. Cum arata bubitele | FOTO

Rujeola, boala a copilariei denumita popular si pojar, este o boala infectioasa extrem de contagioasa, cauzata de un virus.

Desi simptomele usor de identificat ale bolii sunt cutanate, rujeola fiind asociata cu o eruptie de pete rosii mici, infectia este in realitate de natura respiratorie si poate duce la complicatii precum pneumonia sau encefalita (inflamatie a creierului).

Simtomele initiale ale rujeolei la copii includ:

  • febra mare
  • rinoree (secretii nazale apoase)
  • tuse
  • ochi rosii
  • lacrimare abundenta
  • fotofobie (sensibilitate la lumina)
  • dureri in gat, iritatie a gatului
  • inflamarea amigdalelor
  • lipsa poftei de mancare

Dupa 2-3 zile de la aparitia acestor simptome, rujeola se manifesta de regula prin:

  • pete Koplik in partea din spate a gurii (nu e obligatoriu sa apara)
  • o eruptie la nivelul pielii, care de regula apare intai la nivelul fetei, pe langa linia parului, pe frunte, ca apoi sa se extinda catre gat, trunchi, maini si picioare.
  • odata ce eruptia apare, febra poate depasi 40 de grade, iar simptomele dureaza in medie 2 saptamani din momentul in care rujeola incepe sa se manifeste.

Tratament

Pentru rujeola nu exista un tratament dedicat, ci se aplica o forma de tratament menit sa amelioreze simptomele. In aceasta perioada este necesar sa va asigurati ca cel mic este bine hidratat, se odihneste bine, iar daca febra este foarte mare si provoaca disconfort, ii puteti da un medicament antipiretic, precum ibuprofenul.

Foarte important!

Niciodata sa nu administrati aspirina unui copil ce are o infectie virala. Administrarea aspirinei in asemenea infectii este asociata cu sindromul Reye.

Copiii cu rujeola trebuie monitorizati de medicul de familie, pentru a putea preveni si interveni in cazul complicatiilor, care pot necesita internare.

Preventie

Cea mai buna forma de preventie a rujeolei la copii este vaccinarea, conform schemei de imunizare stabilita de medicul de familie. Nou-nascutii sunt in general protejati de anticorpii mamei pana la 6 luni, insa acest lucru nu e garantat, fiind totusi supusi riscului de a lua rujeola.
Imunizarea impotriva rujeolei se face dupa 12 luni, iar in unele cazuri pot exista reactii adverse in 6-12 zile de la vaccinare, precum o eruptie similara cu cea prezenta in rujeola. Eruptia nu este insa contagioasa si dispare de la sine.

Cand este contraindicata vaccinarea?

Vaccinul impotriva rujeolei nu ar trebui administrat femeilor insarcinate, copiilor cu tuberculoza, leucemie sau cancer, persoanelor cu un sistem imunitar slabit si copiilor despre care se stie ca au alergie la una din componentele vaccinului.

Cat este de contagioasa rujeola?

Pojarul este o boala extrem de contagioasa: 90% din persoanele nevaccinate impotriva rujeolei vor lua boala stand in apropierea unei persoane bolnave. Rujeola se raspandeste aerogen (prin aer) sau prin contact direct cu o persoana bolnava. Virusul rujeolic poate avea o perioada de incubatie de pana la 8-10 zile. Copiii infestati cu rujeola sunt contagiosi incepand cu ~2 zile inainte de aparitia simptomelor si pentru 6-7 zile dupa aparitia eruptiei.

Persoane vulnerabile

Toate persoanele care nu au facut boala sau nu sunt vaccinate sunt predispuse la rujeola, in cazul contactului cu o persoana infestata, iar riscul creste considerabil in cazul epidemiilor.

Cu toate acestea, exista categorii cu o vulnerabilitate mai ridicata: copiii neimunizati sau neimunizati inca, femeile insarcinate, persoanele subnutrite sau care dintr-un motiv sau altul au o imunitate deficitara.

Cand e cazul sa chemati medicul?

Sunati cel putin doctorul de familie imediat daca aveti suspiciuni de rujeola la copii.

Este esentiala o atentie speciala si reprezinta o urgenta cazurile in care:

  • cel mic este bebelus
  • i se administreaza un tratament imunosupresor
  • are tuberculoza, cancer sau orice alta boala ce afecteaza sistemul imunitar

Sursa articol: kidshealth.org


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau