Sindromul prințesei, fenomenul care afectează tot mai mulți copii

Un nou fenomen de numit „sindromul prințesei', afectează tot mai mulți copii și îi pune pe gânduri pe psihologi și pediatri.

Acest sindrom poate transforma un copil aflat mereu în centrul atenției familiei, într-un tânăr care nu știe să se apere singur, să negocieze ieșirea dintr-un conflict și să privească la rece situații în care nu este de fapt jignit sau agresat.

Potrivit experților, fenomenul de supra-protecție are efect de bumerang.

Deși părinții aleg să ignore acest lucru, agresiunea verbală este tot mai des întâlnită în școli. Spre exemplu, cuvinte ce nu pot fi reproduse au fost scrise de elevi într-un test făcut de un sociolog al poliției și apar foarte des în discuțiile din pauze, la clasa a cincea.

În fața unor astfel de manifestări prima reacție a celui care nu se simte confortabil ar trebui să fie să îi ceară celuilalt să se oprească, să ceară ajutorul unui adult și abia apoi să riposteze.

Sunt elevi care se plâng părinților. Dar aceștia reacționează greșit. În loc să îi învețe să stingă singuri conflictul, unii adulți merg la școală și le rezolvă problema în forță. Aceasta este doar una dintre manifestările care provoacă „sindromul prințesa'.

Etichetează copilul într-o lume nerealistă. Îl trimit afară, la cumpărături, în societate, în curtea școlii. Acolo nu este totul roz! Nu mai sunt prinți, nu mai sunt prințese', a explicat psihologul Lenke Iuhos pentru Știrile Pro TV.

Adolescenții încep să confunde micile ironii ale vârstei cu situații violente în care sunt victime. Iar cei feriți de situații dificile de viață, mai târziu vor suferi revelații dureroase.

Potrivit specialiștilor, la vârsta de 5 ani copilul trebuie să știe deja că nu e cel mai bun, cel mai frumos sau cel mai deștept, că moartea există și este ireversibilă. Și că nu pot pretinde să fie prieteni cu toți cei cu care intră în contact.

Sursă foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton