Sirop tuse copii – tipuri și recomandări privind administrarea

Tusea și răceala reprezintă cele mai frecvente motive pentru care copiii ajung la medic. Răceala și tusea sunt extrem de întâlnite, în special la copiii mici care merg la școală și la grădiniță. Cele mai multe dintre cazurile de răceală și gripă sunt cauzate de virusurile respiratorii, precum rinovirusul. Aproape toate aceste infecții virale se autolimitează și se ameliorează în aproximativ o săptămână, fără complicații grave.

Cu toate acestea, simptomele pot fi deranjante atât pentru copil, cât și pentru părinți, provocând mult stres și îngrijorare. În aceste situații, mulți părinți apelează şi la siropul de tuse pentru copii.

Ce este siropul de tuse pentru copii?

Siropul de tuse este un medicament lichid special conceput pentru a trata tusea și simptomele asociate, cum ar fi durerea în gât, congestia și disconfortul la nivelul pieptului. Se administrează pe cale orală, iar ingredientele sale active suprimă tusea prin reducerea sensibilității reflexului de tuse din creier. Siropul de tuse pentru copii poate conține ingrediente care calmează gâtul, subțiază mucusul și ameliorează congestia.

Câte tipuri de siropuri de tuse există?

Există două tipuri principale de siropuri de tuse: expectorante și supresoare.

Expectorante

Agenții expectoranți sunt medicamente care ajută la subțierea mucusului din căile respiratorii, facilitând tusea. De obicei, sunt recomandate persoanelor cu tuse productivă.

Supresoare

Medicamentele cu rol supresor al tusei, pe de altă parte, reduc frecvența și intensitatea tusei. Sunt recomandate copiilor cu tuse uscată, neproductivă.

Sirop de tuse cu acțiune combinată

Siropul de tuse cu acțiune combinată este un tip de medicament pentru tuse care conține mai multe ingrediente active pentru a aborda diferite simptome ale tusei. Acest sirop de tuse este folosit adesea pentru a ameliora tusea uscată și umedă și alte simptome asociate, cum ar fi congestia și durerea în gât.

Când se recomandă siropul de tuse pentru copii

Ameliorarea tusei

Siropurile de tuse sunt folosite în primul rând pentru a calma tusea, indiferent dacă tusea este productivă sau uscată.

Reducerea durerilor în gât

Unele siropuri de tuse pentru copii conțin ingrediente care ajută la ameliorarea durerii în gât și a disconfortului.

Reducerea congestiei

Anumite siropuri de tuse pentru copii conțin decongestionanți care ajută la reducerea congestiei în tractul respirator, făcând respirația mai ușoară.

Inducerea somnului

Unele siropuri de tuse pentru copii conțin ingrediente care provoacă somnolență, ajutând la inducerea somnului.

Cum funcționează siropul pentru tuse?

După ce îi dați copilului sirop de tuse, ingredientele active sunt absorbite în fluxul sanguin și distribuite în tot corpul. Siropurile care suprimă tusea sau siropurile expectorante încep apoi să funcționeze fie prin blocarea reflexului de tuse din creier, fie prin subțierea mucusului din căile respiratorii.

Cum alegeți corect siropul de tuse pentru copii

Siropurile de tuse pot fi recomandate în funcție de următorii factori:

Determinarea tipului de tuse

Tuse seacă

Tusea uscată mai poartă denumirea de tuse neproductivă, ceea ce înseamnă că organismul nu produce mucus. Tusea uscată poate fi persistentă și iritantă și poate provoca dureri în gât. Tusea este provocată de obicei de o infecție virală, alergii sau iritanți. Siropul de tuse uscată poate fi o modalitate eficientă de a ameliora tusea și alte simptome asociate cu tusea uscată.

Tuse umedă

Tusea umedă este productivă, ceea ce înseamnă că micuțul elimină mucus. Tusea productivă poate însoți alte simptome, cum ar fi congestie, disconfort toracic și oboseală. Infecțiile virale sau bacteriene pot provoca acest tip de tuse sau tusea poate fi un semn al unei afecțiuni respiratorii mai grave, cum ar fi bronșita sau pneumonia.

Tuse lătrătoare'

Tusea lătrătoare' este o tuse aspră, care este adesea provocată de crupul laringian, o infecție virală care afectează căile respiratorii superioare ale copiilor mici. De asemenea, acest tip de tuse poate avea la bază și o reacție alergică sau o iritație la nivelul gâtului.

Tuse șuierătoare

Tusea șuierătoare este cauzată de inflamarea și îngustarea căilor respiratorii și este cauzată de obicei de afecțiunile respiratorii. Respirația șuierătoare poate însoți alte simptome, cum ar fi dificultăți de respirație, congestie toracică și oboseală.

Alegerea ingredientului activ potrivit

Este esențial să citiți cu atenție eticheta. Este important de reținut că siropurile de tuse pot conține diferite combinații și cantități de ingrediente active și alte substanțe, cum ar fi arome și conservanți. Discutați cu furnizorul de asistență medicală sau cu farmacistul dacă aveți orice fel de nelămurire sau întrebări atunci când vreți să alegeți cel mai bun sirop de tuse pentru copii.

Evitarea interacțiunilor medicamentoase periculoase

De asemenea, este esențial să utilizați siropul de tuse conform instrucțiunilor și să evitați să le dați celor mici mai multe medicamente care conțin ingrediente active similare, deoarece acest lucru poate crește riscul de efecte secundare și supradozaj.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial