Slabeste cu dieta grupelor sangvine!

Cate dintre noi nu am dus lupte crunte cu kilogramele in plus si, atunci cand nu am reusit sa le eliminam, ne-am multumit sa strangem din dinti si sa spunem: „Uite inca o dieta pe care nu pot sa o tin sau care nu da rezultate decat pe hartie…”

Ei bine, putem scapa de astfel de ganduri in momentul in care facem cunostinta cu o dieta personalizata, care tine cont de grupa sangvina, care nu prescrie reguli adresate publicului larg la modul cel mai general posibil.

Si asta pentru ca oamenii nu sunt identici si pentru ca nu toti toleram la fel alimentele, pentru ca fiecare dintre noi este unic si irepetabil, diferit de oricine altcineva.

„Urmeaza o dieta care este creata special pentru grupa ta de sange, cu ajutorul careia vei pierde excesul de greutate, iti vei imbunatati starea de sanatate si vei micsora riscul incidentei multor afectiuni.”

Acesta este sfatul doctorului american Peter J. D’Adamo, creatorul teoriei dietelor bazate pe grupa sangvina.

Mai intai, ce sunt grupele sangvine?
Din anumite puncte de vedere, sangele fiecarei persoane e la fel cu al celorlalte, insa prin analiza acestuia la microscop, pot fi puse in evidenta unele diferente. La inceputul secolului al XX-lea, un cercetator austriac pe nume Karl Landsteiner a clasificat sangele in mai multe grupe, pe baza acelor diferente; a primit Premiul Nobel pentru aceasta descoperire.

Landsteiner a observat existenta a doua tipuri de molecule prezente pe suprafata globulelor rosii. El a numit o molecula de tip „A” si pe cealalta de tip „B”. Daca globula rosie avea numai molecule de tip „A” pe suprafata ei, sangele cu aceasta particularitate avea grupa „A”.

In mod similar, daca globula rosie avea pe suprafata ei numai molecule de tip „B”, sangele avea grupa „B”. Daca globula rosie avea pe suprafata ei un amestec de molecule „A” si „B”, atunci sangele era de tip „AB”. Iar in situatia in care globula rosie nu avea nici molecule „A”, nici molecule „B”, sangele era de tip „0”. Asadar, exista patru tipuri de grupe sangvine: 0, A, B si AB.

16 grupe de alimente (carne, lactate, legume, fructe, arome, etc.) sunt impartite in trei categorii: alimente benefice, alimente neutre si alimente interzise, specifice fiecarei grupe sangvine. Ideea este de a consuma alimentele benefice si neutre si de a le evita pe cele interzise.

Avantajul acestei diete este ca nu limiteaza cantitativ portiile, totul depinzand doar de „calitatea” alimentelor alese.

Baza stiintifica a dietei
Conceptul de la care se pleaca este acela ca tipul de sange al fiecarei persoane determina felul in care organismul interactioneaza cu diversele principii nutritive.

Fondatorii acestei teorii sustin ca nivelul aciditatii din stomac si al enzimelor digestive sunt direct corelate cu tipul de sange. Fiecare grupa sangvina are propriul sau antigen (substanta pe care organismul o percepe drept straina).

Organismul reactioneaza nefavorabil la anumite alimente, putand aparea potentiale probleme de sanatate. Asadar, fiecare grupa de sange raspunde si are nevoie de anumite principii nutritive pentru a se mentine starea optima de sanatate a individului.

Scopul primordial al acestui regim nu este pierderea excesului ponderal, desi acesta este un efect secundar natural. Adeptii dietei grupelor sangvine trebuie sa evite produsele care sunt toxice pentru grupa lor de sange, care favorizeaza cresterea in greutate sau care produc intolerante alimentare.

S-a constat ca atunci cand oamenii adopta o dieta conforma cu tipul de sange, greutatea excesiva se pierde rapid datorita echilibrelor chimice care au loc la nivel celular.

De asemenea, tipul de sange dicteaza susceptibilitatea la anumite boli, alimentele pe care organismul acesteia le tolereaza precum si tipurile de exercitii fizice benefice persoanei in cauza.



URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport