Soarele te face mare!

 Ai un copil „bazait, mereu trist sau mereu mofturos, de parca i-ar „ploua toata ziua? Sau poate ai un copil slabut, bolnavicios, care creste mai greu decat ceilalti, care nu prea are chef de alergat si nici prea multa pofta de viata?

O solutie la toate acestea ar putea fi exact o excursie prelungita la mare sau la munte, unde cel mic sa beneficieze de „bai de soare, de aer curat si de spatiu din belsug pentru a face ce vrea.

Nu va fie frica de soare! Doar expunerea in exces poate face rau copiilor

Poate ca ai planificat deja o vacanta pe litoral sau la munte, insa, pentru ca in ultimul timp ai tot auzit ca soarele este extrem de nociv, te-ai inarmat pentru acest concediu si cu multe metode de protectie solara, mai ales pentru cel mic: palarii, halate, umbrele si creme cu cel mai ridicat factor de protectie solara posibil.

Nimic rau in asta, e bine sa nu exagerati cu expunerea la soare si sa fiti constienti ca ce-i prea mult strica. Insa e cazul sa deveniti la fel de constienti ca o expunere echilibrata la soare are efecte inestimabile asupra sanatatii si dezvoltarii armonioase

Folosirea unui produs cu grad mare de protectie fata de razele soarelui este recomandata si copiilor, si adultilor.

Rahitism, slabiciune musculara, iar mai tarziu osteoporoza. Sigur nu vrei ca cel mic sa riste astfel de boli, care se trag de la lipsa celebrei vitamine D2, zisa si „vitamina soarelui, pentru ca doar soarele este cel care ne-o ofera.

Noi putem extrage, e drept, si singuri, din alimentatie, provitamina D (care se gaseste, in general, in peste, lactate, oua, ficat sau ciuperci), insa doar soarele (respectiv, lumina zilei) este cel care, actionand la suprafata pielii, o transforma in vitamina D2.

Aceasta din urma este esentiala pentru organism: ea asigura depunerea calciului in oase si dinti, favorizeaza absorbtia fosforului, intareste sistemul imunitar, echilibreaza sistemul nervos si intervine in mai toate procesele vitale ale organismului.

Iata de ce un copil care are parte de vacante cu soare si plaja poate deveni mai sanatos, intarindu-si sistemul osos si pe cel muscular si sporindu-si, astfel, ritmul de crestere.

Nu uita ca, pe langa avantajele „cuantificabile oferite de vitamina D2, si expunerea la lumina naturala are efecte pozitive asupra organismului, influentand in special tonusul psihic. Lumina naturala regleaza hormonul stresului: serotonina.

Nu e nevoie de expunere in plin soare pentru a beneficia de avantajele pe care le ofera astrul solar. Vremea frumoasa, asa cum poate ai remarcat si singura, fara a avea nevoie de confirmari medicale, ne influenteaza starile: razele soarelui care se reflecta in albastrul marii ori printre frunzele verzi au un efect calmant, dar si stimulator.

Soarele este o adevarata baterie uriasa, care ne poate incarca de energie (singura noastra grija ar putea fi sa nu ne incarce in exces)!

Pentru viitoarele mamici

– Femeile insarcinate si care alapteaza au nevoie de mai multa vitamina D. Necesarul lor este de 600 unitati pe zi. Copiii foarte mici, sub un an, au nevoie de 800-1.000 unitati pe zi, dar mare parte din aceasta vitamina o iau din laptele matern. Copiii peste un an au nevoie de 400 unitati pe zi.

– Un studiu britanic afirma ca femeile insarcinate trebuie sa se fereasca de soare, mai ales in primele trei luni de sarcina. O alta problema pentru gravide este pigmentatia puternica ce le apare pe fata in urma expunerii prelungite, patand fruntea si obrajii.

– Cele 10-15 minute zilnice necesare (si suficiente!) de soare nu provoaca insa astfel de pigmentari daca tii cont de perioada din zi. Cele mai bune ore pentru a-ti lua „doza zilnica de soare sunt cele din cursul diminetii, cat mai devreme dupa rasarit, cand astrul zilei nu a inceput inca sa „arda. Nu este nevoie sa-ti expui burtica la soare, iar pe cap poti purta o palariuta. In schimb, iti poti expune spatele, umerii, bratele: „baia de soare va avea acelasi efect ca si cum ai face plaja.

In Romania…

1.Cifrele din ultimii ani de la noi din tara arata cresterea cazurilor de deficiente de vitamina D la copii si tot o crestere a cazurilor de rahitism, asociate cu aceasta deficienta.
2. Rahitismul poate sa apara inca de la varsta de trei luni si, in general, in primii doi ani de viata copilul e mai expus riscului de a-l contracta.

3. Pentru ca suntem o tara cu clima temperata si cu un nivel crescut de poluare, copiii risca mai mult sa sufere de lipsa vitaminei D. De aceea, exista o politica nationala de prevenire a rahitismului: bebelusului i se administreaza inca din a doua saptamana dupa nastere vitamina D, iar administrarea continua pana la varsta de doi ani si jumatate.

4. O alimentatie corecta si o expunere moderata la soare, inca din primul an de nastere, pot preveni aparitia acestei afectiuni. Oricum, ar fi un gest mult mai rational decat sa dai copilului, vitamina D fara un consult medical. Excesul poate avea reactii adverse grave!

Text: Arhiva Ediprese;
Foto: Shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton