Soluții pentru ameliorarea acneei. Trucuri utile, cosmetice recomandate

Fără categorie

Nu mai este niciun secret pentru nimeni faptul că acneea este una dintre cele mai comune afecțiuni dermatologice, întâlnită cu precădere în rândul adolescenților. Această afecțiune inflamatorie, cauzată de foliculul sebaceu, ce înfundă porii pielii cu sebum, favorizează apariția bacteriilor. Cu alte cuvinte, blocarea porilor conduce la imposibilitatea pielii de a elimina toxinele produse de glandele sebacee și la multiplicarea bacteriilor în profunzimea tenului. 

Dacă vă confruntați cu această afecțiune a pielii, nu trebuie, însă, să vă impacientați, căci există, din fericire, numeroase soluții pentru ameliorarea acneei. Vă invităm, așadar, să descoperiți în rândurile următoare o serie de trucuri eficiente, dar și câteva produse cosmetice recomandate pentru ameliorarea efectelor acneei! 

Cauzele apariției acneei 

Acneea este o afecțiune în care pielea și porii nu funcționează corespunzător, conform experților dermatologi. Glandele sebacee produc ulei în exces, iar porii nu sunt eficienți în eliminarea acestuia. Acest lucru face ca porii să se înfunde, ceea ce duce, în cele din urmă la puncte negre, puncte albe și coșuri. De cele mai multe ori, acneea este provocată de schimbările hormonale și se poate manifesta sub diferite forme, de la mici puncte inflamate, numite coșuri, până la pustule sau noduli. 

Desigur, există o serie de factori care pot determina apariția acneei și este destul de dificil să eliminăm aceste cauze de la bun început, mai cu seamă că sunt atât de diferite. Factorii pot fi de natură genetică, hormonală, legați de alimentație sau de diversele produse de machiaj pe care le folosim. Iată, în linii mari, care sunt cele mai frecvente cauze ale apariției acneei

  • Predispoziția genetică – dacă există un astfel de istoric în familie, șansele de a dezvolta acnee sunt destul de mari; 
  • Secreția crescută de sebum – persoanele cu ten gras prezintă un risc mai mare de a se confrunta cu acneea; 
  • Proliferarea bacteriilor; 
  • Dereglările hormonale, îndeosebi la pubertate; 
  • Alimentația necorespunzătoare; 
  • Stresul; 
  • Folosirea unor produse nepotrivite de igienă a tenului pentru curățare sau demachiere; 
  • Transpirația; 
  • Blocarea porilor; 
  • Cremele ce conțin substanțe ce inflamează pielea. 

Trucuri utile pentru ameliorarea acneei 

În cele mai multe dintre cazuri, o vizită la medicul dermatolog este întotdeauna cea mai bună idee, cu atât mai mult cu cât acneea a devenit incontrolabilă sau când produsele fără prescripție medicală nu ajută. Un dermatolog poate evalua tipul de acnee cu care vă confruntați și vă poate prescrie un proces de îngrijire a pielii adaptat nevoilor dumneavoastră specifice. 

Cu toate acestea, vă vom menționa în cele ce urmează câteva trucuri utile pe care le puteți încerca pentru a ameliora efectele acneei ușoare sau medii: 

  • Folosiți produse cu peroxid de benzoil și acid salicilic 

Peroxidul de benzoil și acidul salicilic sunt cele mai comune tratamente împotriva acneei, eliberate fără prescripție medicală. Acidul salicilic se găsește în mod obișnuit în produse de îngrijire pentru corp sau față, inclusiv în cremele hidratante. Scopul acidului salicilic este acela de a îndepărta celulele moarte ale pielii. Pe de altă parte, peroxidul de benzoil este un tratament mai puternic, pentru erupțiile severe, inclusiv pentru leziunile inflamatorii provocate de acnee. Acesta nu numai că usucă celulele moarte ale pielii, însă ajută și la combaterea excesului de sebum și la anihilarea bacteriilor care cauzează acneea. 

  • Utilizați antibiotice topice și orale 

Antibioticele pot fi utile în doze ocazionale pentru a ajuta la ameliorarea acneei inflamatorii cauzate de bacterii. Acestea pot veni sub forma unor creme sau geluri cu utilizare topică, pe care trebuie să le aplicați pentru un anumit număr de zile, dar și sub forma antibioticelor orale. Desigur, nu este recomandată utilizarea în exces a antibioticelor orale, mai cu seamă că organismul poate dezvolta o rezistență la acestea. Cea mai bună soluție este consultarea medicului dermatolog, pentru a verifica dacă erupția cu care vă confruntați justifică un tratament cu antibiotice. 

  • Nu vă stoarceți coșurile 

În timp ce așteptați ca tratamentele pentru acnee să-și facă efectul, nu cedați tentației de a vă stoarce coșurile. Dacă faceți acest lucru vă puteți întinde porii, provocând cicatrici la nivelul pielii. Puteți provoca chiar și cicatrici permanente, care ar putea deveni extrem de vizibile și deranjante. Mai mult decât atât, stoarcerea coșurilor poate face ca bacteriile să fie împinse și mai profund în piele, ducând la apariția și mai multor coșuri. 

  • Utilizați produse non-comedogenice 

Produsele faciale non-comedogenice sunt o necesitate pentru pielea predispusă la acnee. În această categorie pot fi incluse produsele pentru curățarea tenului, cremele hidratante și cele pentru protecție solară, la fel ca și orice produse de machiaj pe care le folosiți. Termenul non-comedogenic înseamnă că produsele respective nu vor înfunda porii, ceea ce poate ajuta substanțial în lupta cu acneea. 

  • Curățați gentil tenul de două ori pe zi 

Curățarea tenului este un aliat de bază în combaterea acneei, iar respectarea unei rutine corecte de îngrijire a pielii începe cu un ten curățat în profunzime. Prin urmare, alegeți o apă micelară sau un gel de curățare contra acneei, lipsite de alcool și dischete demachiante care nu irită pielea și efectuați curățarea blândă a tenului de două ori pe zi. 

  • Hidratați pielea 

Tenul curățat are nevoie și de o doză de hidratare, motiv pentru care vă sugerăm să apelați la o cremă antiacneică, care poate accelera ameliorarea acneei și poate combate apariția altor erupții. De asemenea, este recomandată aplicarea pe coșuri a unui tratament pentru acnee, care să poate accelera, la rândul său, vindecarea. 

  • Folosiți un exfoliant o dată pe săptămână 

Un alt truc la care puteți apela pentru ameliorarea acneei este folosirea unui exfoliant, o dată pe săptămână. Acesta va elibera tenul de celulele moarte, va curăța și va matifia tenul. 

Cosmetice recomandate pentru tenul acneic 

Tenul predispus la acnee are nevoie de o îngrijire specială, întrucât cosmeticele obișnuite nu vor face decât să agraveze simptomele acneei. Tocmai din acest motiv, este important să alegeți produse cosmetice recomandate, așa cum sunt și produsele de îngrijire a tenului gras și acneic Gerovital Derma. Descoperiți recomandările noastre pentru ameliorarea simptomelor acneei în rândurile de mai jos: 

  • Gel spumant purifiant 

Acest tip de gel are rolul de a curăța și de a elibera porii, reglând secreția de sebum, fără a usca pielea, ceea ce îl face ideal pentru ameliorarea acneei. 

  • Cremă antiacneică 

Așa cum îi spune și denumirea, cremea antiacneică ameliorează simptomatologia tenului acneic și este potrivită în cazul acneei juvenile ușoare și medii. 

  • Emulsie hidratantă matifiantă  

Un alt produs cosmetic recomandat este și emulsia hidratantă matifiantă, cu rol în reglarea secreției de sebum, dar și în hidratarea și matifierea tenului, asigurând astfel o îngrijire completă a tenurilor mixte și grase. 

În concluzie, sperăm că toate aceste trucuri și produse cosmetice recomandate vă vor fi de real ajutor în lupta cu simptomele acneei. Nu uitați că în tot acest proces, igiena tenului este obligatorie pentru ca tenul dumneavoastră să strălucească de sănătate și frumusețe! 

Referințe: 

  1. Leavitt, Jennifer. Adult Acne: Why It Happens and How to Treat It.' Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/adult-acne#causes. 

           Published 16 Feb. 2022, Accessed 19 Feb. 2022. 

  1. Cherney, Kristeen. Acne Treatments for Teens: Types, Benefits, Side Effects & More.' Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/skin-disorders/acne-treatment-for-teens. 

           Published 15 Feb. 2019, Accessed 19 Feb. 2022. 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din
Buton