Soluții pentru ameliorarea vederii încețoșate

O vedere clară te ajută cu siguranță să navighezi prin lume, de la citirea semnelor de siguranță până la asigurarea faptului că urci toate treptele din bloc. În schimb, vederea încețoșată te poate face să te simți că ai o bandană aproape transparentă peste ochi și nu te mai poți concentra la lumea din jur.

Dacă te confrunți cu o vedere încețoșată care se înrăutățește în timp, este cazul să mergi la un consult oftalmologic.

Ce este vederea încețoșată?

Vederea încețoșată se întâmplă atunci când ochii tăi nu mai au puterea să focalizeze imaginea, ceea ce face dificilă vizualizarea detaliilor din jur.

Vederea ta poate deveni neclară pe măsură ce înaintezi în vârstă sau din cauza anumitor afecțiuni de sănătate (1). De asemenea, este posibil să ai vederea încețoșată când te trezești dimineața sau după o perioadă lungă de privit într-un ecran (computer, laptop, tabletă, telefon).

Soluții pentru ameliorarea vederii încețoșate

Tratarea acestei probleme depinde, în mare parte, de cauza care provoacă vederea încețoșată. Opțiunile de tratament pot include:

Purtarea ochelarilor de vedere și/sau a lentilelor de contact

Aceste produse ajută la corectarea erorilor de refracție și a altor cauze, cum ar fi cataracta, care provoacă neclaritatea la nivelul văzului.

Picături de ochi și alte tratamente medicamentoase

Medicul oftalmolog îți poate prescrise aplicarea picăturilor de ochi sau administrarea anumitor medicamente pentru a trata starea care cauzează vederea încețoșată.

Tratamentul medicamentos variază în funcție de afecțiunea care provoacă această problemă de vedere.

Intervenție chirurgicală

Medicul oftalmolog îți poate sugera câteva proceduri chirurgicale pentru a-ți îmbunătăți vederea, cum ar fi o intervenție pentru eliminarea cataractei sau pentru a trata erorile de refracție (1).

Cum poți preveni vederea încețoșată?

Deși nu este întotdeauna posibil să-ți iei toate măsurile de prevenție pentru unele cauze care provoacă vederea încețoșată, există câteva soluții care te pot ajuta în menținerea sănătății ochilor (2):

  • Poartă întotdeauna ochelari de soare care oferă protecție cu spectru larg în zilele cu soare sau zăpadă;
  • Asigură-ți o dietă bogată în nutrienți;
    • Consumă spanac și orice alte legume cu frunze verzi pentru a asigura o cantitate de luteină antioxidantă optimă în organism;
    • Consumă alimente bogate în acizi grași Omega-3 (ton, păstrăv, somon) pentru a susține sănătatea ochilor pe termen lung;
    • Nu uita de vitamina A din surse precum morcovi, cartofi dulci și ficat de pui.
  • Renunță complet și definitiv la fumat;
  • Mergi regulat la un consult optometric gratuit în orice magazin Lensa, mai ales dacă vrei să monitorizezi o problemă de refracție, cum ar fi miopia sau hipermetropia;
  • Spală-te pe mâini înainte de a aplica sau de a scoate lentilele de contact pentru a reduce riscul de infecție;
  • Poartă ochelari de protecție dacă lucrezi în construcții, manipulezi utilaje grele sau te implici în activități precum vopsitul sau reparații prin casă.

Vederea încețoșată se poate întâmpla atunci când ochii sunt foarte obosiți sau iritați sau poate fi un simptom al unei afecțiuni mai grave. Dar indiferent de cauza acestei probleme, vederea încețoșată îți poate pune în dificultate activitatea de zi cu zi.

Asigură-te că mergi la un examen oftalmologic sau la un consult optometric gratuit pentru a trata în timp util orice afecțiune la nivelul ochilor.

Surse de informare:

(1) Cafasso, J. (2021). Is It Possbile to Cure Blurry Vision Naturally? Medically Reviewed by FAAO, Frye, S. How to Cure Blurry Vision Naturally: What Will and Won’t Work (healthline.com)

(2) Cleveland Clinic. Blurred Vision. Blurred Vision: Symptoms, Causes & Treatments (clevelandclinic.org)


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial