Somnul in timpul sarcinii

Multi viitori parinti sunt constienti de cat de greu va fi sa se odihneasca in noptile ce vor urma venirii pe lume a bebelusului.

Insa foarte putine viitoare mame sunt constiente de faptul ca uneori chiar si in timpul sarcinii pot avea probleme cu somnul.

In primul trimestru de sarcina este posibil sa simti nevoia sa dormi mai mult decat de obicei. Este normal sa te simti obosita in timp ce organismul tau lucreaza' pentru a proteja noua viata ce incepe sa se dezvolte in tine.

In primul trimestru este momentul in care se formeaza placenta, iar organismul produce mai mult sange, bataile inimii fiind si ele mai intense.

Cele mai frecvente probleme ce pot perturba somnul:
– faptul ca bebelusul este in continua crestere duce la dificultati in a gasi o pozitie confortabila de somn.
Daca pozitia ta preferata de dormit este pe burta, ia-ti gandul de la aceasta in timpul sarcinii.

– nevoia frecventa de a urina. Rinichii lucreaza mai greu pentru a filtra cantitatea mai mare de sange din organism (cu 30-50% mai mare decat inainte de sarcina), acest lucru determinand nevoia de urinare mai des.
De asemenea, uterul care creste din ce in ce mai mult, pune mai multa presiune asupra vezicii urinare.

– respiratia mai lenta. La inceputul sarcinii, respiratia ta ar putea fi afectata de hormonii sarcinii. Este posibil sa ai senzatia ca trebuie sa muncesti' mai mult pentru a respira.

– dureri de picioare si de spate. Acestea sunt cauzate in principal de surplusul de greutate pe care il cari. De asemenea, organismul produce un hormon numit relaxina, care pregateste corpul pentru nastere. Insa acest hormon slabeste si ligamentele, acesta fiind inca un motiv al durerilor de picioare.

– constipatia si arsurile la stomac. In timpul sarcinii intregul sistem digestiv este incetinit si mancarea tinde sa ramana in stomac si in intestine mai mult, ceea ce poate cauza constipatie si arsuri la stomac.

Problemele cu somnul pot avea si alte cauze in afara de cele mai sus mentionate. Din marturiile mai multor femei insarcinate, visele devin mai intense, iar unele dintre ele chiar au cosmaruri.

Acest lucru se datoreaza stresului si grijlor legate de sanatatea bebelusului, de nastere, de abilitatile tale de parinte (daca vei fi un parinte bun sau nu). Desi aceste nelinisti sunt normale in timpul sarcinii, te-ar putea tine treaza toata noaptea.

Gasirea unei pozitii bune de somn
Medicii recomanda ca femeile insarcinate sa doarma pe o parte. Daca aceasta aceasta nu se numara printre pozitiile tale preferate de somn, va trebui sa te obisnuiesti cu ea inca din primele luni de sarcina.

Aceasta pozitie are avantajul ca impiedica bebelusul sa-ti apese pe organele vitale: inima, ficat etc. Unii medici chiar recomanda sa se doarma pe partea stanga, pentru ca ficatul se afla in dreapta si astfel nu va fi presiune asupra lui.

Sfaturi pentru un somn bun:

  • taie de pe lista ta de bauturi cofeina, asta insemnand atat cafea, cat si sucuri ce o contin, dar si ceaiuri ce o substituie.
  • evita sa bei sau sa mananci mult inainte de culcare. Fa lucrul acesta cu cateva ore inainte.
  • fa-ti o rutina din a te trezi si a merge la culcare la aceleasi ore in fiecare zi
  • evita sa faci exercitii fizice inainte de culcare
  • daca temerile legate de nastere si de abilitatile tale de parinte te tin treaza, inscrie-te la un curs de parenting pentru a afla mai multe.

Text: Dana Puscoci, Foto: Shutterstock.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton