Spania inregistreaza primul caz de difterie din ultimii 28 de ani

Primul caz de difterie inregistrat in Spania in ultimii 28 de ani este al unui baietel in varsta de 6 ani, care nu a fost vaccinat pentru ca parintii se opun vaccinarilor.

UPDATE: Baietelul in varsta de 6 ani, diagnisticat cu difterie, a murit in urma cu 2 zile intr-un spital din Barcelona.

Baietelul a fost internat in urma cu 28 de zile si in urma testelor s-a confirmat ca sufera de difterie, acesta fiind primul caz inregistrat in Spania, din 1987.

Baietelul nu a fost vaccinat deoarece parintii sai sunt „anti-vaccinare”. Desi baietelul a fost conectat la aparate care sa ii sustina functiile vitale si i-a fost administrat tratamentul cu anti-toxina, toate aceste masuri s-au dovedit in final a fi insuficiente pentru a-i salva viata.

In urma acestui caz, autoritatile spaniole au facut un screening si au descoperit inca opt copii care sunt purtatori ai bacteriei, insa care nu au facut aceasta boala datorita faptului ca au fost vaccinati.

In prezent baietelul este intr-o stare foarte grava iar parintii au ales sa isi vaccineze de urgenta fiica vazand starea in care se afla fiul lor.

Difteria este o infectie bacteriana care se raspandeste prin tuse si stranut, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii si o data ce infectia s-a instalat apar simptome precum durere in gat, febra si inflamarea ganglionilor. Difteria poate duce la complicatii foarte grave chiar si sub tratament si pana la 10% din cazurile inregistrate duc la deces.

Pentru ca in Spania, in ultimii 28 de ani nu s-a inregistrat niciun caz de difterie, datorita procentului foarte ridicat de vaccinare (peste 95%), ministrul sanatatii a facut eforturi foarte mari pentru a gasi tratamentul necesar. In final, antitoxina a fost trimisa din Moscova la Barcelona de catre ambasadorul rus.

Familia a declarat ca este „distrusa” si ca se simt pacaliti pentru ca nu au fost informati corect atunci cand au luat decizia de a nu-si vaccina copiii.

Baietelul se afla inca in stare critica intr-o sectie de terapie intensiva dar se pare ca raspunde la tratament. Intre timp, oficialii au lansat o investigatie pentru a putea depista sursa originala a infectiei insa declara ca va fi dificil de aflat mai ales daca purtatorul nu prezinta simptome.

Toate persoanele care au intrat in contact cu copilul sunt tinute sub atenta supraveghere iar colegii de clasa ai baietelului au fost verificati sa se vada daca au fost vaccinari si in plus, ca masura de precautie, acestia au primit medicatie preventiva.

In raportul pe care l-au intocmit, cei de la OMS declara pentru iflscience.com ca vaccinarea este cea mai buna modalitate de preventie a difteriei si avertizeaza asupra riscurilor care apar din cauza parintilor care refuza vaccinarea, pentru ca acestea pot duce la epidemii.

De asemenea, Ruben Moreno, secretarul general al ministerului sanatatii din Spania, a declarat pentru euronews.com „consecintele refuzului de vaccina copiii pot fi dramatice. Dreptul la vaccinare apartine copilului, nu este dreptul parintilor de a decide”.

Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton