Sport si sanatate


Cercetarile arata ca…

Lynette Craft, cercetator la Universitatea Michigan, a descoperit intr-un studiu despre efectele sportului in tratarea depresiei ca dobandirea unor abilitati de sustinere a starii de sanatate le-a oferit persoanelor depresive increderea in fortele proprii si motivatia de a cauta noi strategii prin care sa faca fata simpto­melor cu care se confrun­ta.

Si asta pentru ca reusita intr-o activitate sportiva presupune un antrena­ment si o educatie a vointei, autodiscipli­nare, toate ducand la cresterea nivelului de satisfactie, la mai multa incredere in sine si la sentimentul controlului asupra propriei vieti.

Relationam mai bine

Multe dintre activitatile sportive implica interactiu­nea cu alti oameni si reprezinta, asadar, o sansa de a cunoaste persoane noi, de a-ti face prieteni cu care sa impartasesti scopuri comune. Pentru copii, reprezinta o ocazie de a-si dezvolta spiritul de echipa, dar si de a-si canaliza in mod constructiv nevoia de competitie. Si pentru ca am adus vorba despre copii, una dintre modalitatile cele mai satisfacatoare de a face miscare este alaturi de parintii sai.

Astfel de momente sunt ocazii deosebite pentru ca parintii sa ofere un model de cum putem face din respectul si grija pentru corp niste clipe de apropiere, placere si interactiune. Pentru copil este, de asemenea, o sansa de a-si canaliza nevoia, naturala la un moment dat, de a-si depasi parintele, intr-un mod eficient si satisfacator.

Daca nu ii place sportul

Uneori, copiii simt ca nu le place sportul, pentru ca nu inteleg cum sa joace sau nu au suficient antrenament. Sporturile pot parea complicate din cauza regulamentelor si a echipamentului special. Chiar si terenurile unde se joaca sunt diferite, cu tot felul de marca­je, si ii pot deruta pe unii copii.

Invatarea unui sport este o chestiune de durata, de ani de zile, si e bine sa ii explici asta copilului, ca sa nu fie intimidat. O solutie potrivita pentru asemenea situa­­­­­tie este sa iti inscrii copilul in programe sau tabere speciale pentru a invata un sport nou.

De multe ori, copiii invata despre sporturile noi la scoala sau de la televizor. Ofera-i DVD-uri speciale si cauta la biblioteca eventuale carti despre sporturile pe care vrei sa le sugerezi, pentru ca acestea pot fi deosebit de instructive.

Daca un alt membru al familiei practica sportul respectiv, roaga-l sa ii arate si sa ii explice copilului.
Anumitor copii nu le place sportul pentru ca au incercat la un moment dat si nu s-au simtit bine, poate pentru ca alti copii inte­­­­­legeau si jucau mai bine, sau poate ca au resimtit presiunile de a castiga, de a invinge cealalta echipa si nu au putut face fata. Copiii se implica asa de mult in­­­cat sunt deranjati foarte tare daca gresesc sau daca altcineva gre­­seste si echipa lor are de pierdut. Acestea sunt situatii stresante, mai ales pentru un copil.

  • Ca sa afle ce ii place, ofera-i copilului posibilitatea de a incerca mai multe sporturi. Unii copii sunt foarte puternici, altii sunt foarte grati­­­osi, altii tintesc foarte bine, si cum diferite sporturi pun accentul pe o calitate sau alta, cu siguranta si copilul tau va gasi un sport la care este bun.
  • In cazul in care observi ca nu ii plac spor­­­turile de echipa, lasa-l sa incer­­­ce un sport individual.

Text: Dr. Serban Damian, Nutritionist sportiv acreditat CIO; Psiholog Oana Mihalcea, Asociatia Emovere. Foto: SHUTTERSTOCK, HEPTA

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton