Sportul si sanatatea

Mens sana in corpore sano' spune un proverb latin. Fii o mama isteata si insufla-i copilului tau dragostea pentru sport si miscare. Vei avea un pui sanatos si… destept!

sport, sanatate

Cu siguranta ca ai aflat de ceva vreme ca nu exista un mod de viata sanatos in absenta sportului nostru, cel de toate zilele. De ce sa-ti privezi puiul tau de tot ce-i mai frumos si mai bun pe lume?

Invata-l de mic sa prinda drag de tot ceea ce inseamna miscare fizica si vei vedea cate beneficii miraculoase ii va aduce acest lucru! La ce este bun sportul?

In primul rand il va ajuta sa se dezvolte armonios, va avea o postura corecta, isi va coordona mai bine miscarile, organismul sau va avea mai multa rezistenta la efort, dar si in fata bolilor de tot felul.

Sport pentru minte
Pe langa beneficiile asupra sanatatii, sportul ii va imbunatati si comportamentul. Astfel, copilul tau va invata ce inseamna competitia, dar si spiritul de echipa, va fi mai ambitios si se va putea concentra mai usor, atat la scoala, cat si in viata de zi cu zi, va fi mai disciplinat.

In plus, se va putea orienta mai usor in spatiu, va invata sa se descurce singur, va castiga incredere in fortele proprii. Si sa nu neglijam faptul ca sportul poate fi oricand o alternativa mult mai buna la jocurile pe calculator sau la televizor.

Este important sa descoperi ce sporturi ii plac pustiului tau si sa-l incurajezi in acest sens. Tin minte ca, pustoaica fiind, imi doream sa fac gimnastica, iar ai mei insistau sa merg la tenis. Pentru ca nu ma lasau sa fac gimnastica (speriati ca voi ramane mica de inaltime), m-au dat la tenis, unde, din pacate, am prins o aversiune fata de sport.

Mici si voinici
Este foarte important ca puiul tau sa inceapa sa faca sport cat mai devreme. De la cinci luni, de exemplu, poti merge cu el la bazine special amenajate si vei descoperi cu uimire ca piticul stie deja sa inoate…

La aceasta varsta nu stie ce este aceea frica, asa incat profita si „baga-l la apa'. In Bucuresti exista doua astfel de locatii unde poti merge cu bebelusul la inot: „Active Center' si Clubul „Micii campioni'.

Cu rolele prin parc
Profita de vremea buna si fa miscare alaturi de copilul tau. Cumpara-i o pereche de role, ia-ti si tu unele, si mergeti impreuna prin parc. Nu uita sa-i cumperi si casca de protectie, genunchiere si cotiere pentru a nu se rani daca va cadea. Puiul tau va fi mai mult decat incantat sa-i fii alaturi intr-o asemenea aventura!

Karate kid
Daca ai un copil mult mai energic decat ceilalti, ar fi ideal sa-l duci sa invete arte martiale. Contrar aparentelor, nu va deveni un bataus, ci va invata sa se supuna, sa asculte, sa-si respecte adversarul, sa-si dezvolte autocontrolul.

Practicarea artelor martiale inseamna, in primul rand, dezvoltarea unei constiinte superioare, in armonie cu mediul inconjurator si dobandirea autocontrolului, realizat prin exercitii fizice si mentale.

Exista sute de stiluri de arte martiale, unul dintre cele mai populare fiind Aikido. Federatia Romana de Aikido are filiale in cele mai mari orase din intreaga tara. (www.aikido-romania.eu)

Tenisul, sportul rege
Iata un sport pe cat de frumos si spectaculos, pe atat de benefic. Pe langa conditia fizica de invidiat, el dezvolta calitati precum perspicacitatea, curajul, indemanarea, reflexul, viteza, forta.

Este ideal sa se inceapa initierea in tenis intre varstele de sase si noua ani. Vrei sa-ti inscrii copilul la tenis? Intra pe site-ul Federatiei Romane de Tenis, www.frt.ro si afla care sunt datele de contact ale celor mai bune cluburi de tenis din tara.

Sa-l facem fotbalist?
Se pare ca in Romania cel mai indragit sport este… fotbalul. Fara a face discriminari, il recomandam totusi in special baietilor. Dupa sase – sapte ani il poti inscrie la un club sportiv pentru a invata tainele acestui sport tactic.

E bine sa fie maricel, pentru ca fotbalul este un sport de contact, iar pustii mai mici nu sunt pregatiti pentru un contact dur. In plus, nu sunt pregatiti psihic pentru ideea de victorie sau pierdere.

Text: Delia Ioana Robescu; Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate