Spray-uri utilizate în infecțiile respiratorii, retrase de pe piață din cauza reacțiilor adverse grave

Agenția Europeană a Medicamentului a decis că vor fi retrase de pe piața românească, dar și din alte țări europene, spray-urile care conțin fusafungină și care sunt recomandate în tratamentul infecțiilor de căi respiratorii. Această măsură s-a luat după ce s-au constatat reacții alergice grave la pacienții care le foloseau.

Fusafungina este un medicament antibacterian și antiinflamator, care se administrează prin pulverizare pe cale orală sau nazală și este folosit frecvent pentru tratamentul infecțiilor de căi respiratorii superioare. Mai exact, el este folosit în afecțiuni precum: sinuzită (infecția
sinusurilor), rinită (nas înfundat și scurgeri), rinofaringită, amigdalită (inflamarea amigdalelor determinată de prezența unei infecții), laringită (inflamația laringelui).

În plus, spune Agenția Europeană a Medicamentului, în comunicatul emis, au existat și temeri privitoare la potențialul fusafunginei de promovare a rezistenței la antibiotice, acesta fiind un alt motiv pentru care s-a decis retragerea lui de piață.

Reacțiile alergice grave la această substanță au apărut la scurt timp după administrarea medicamentului și au implicat bronhospasm – contracții excesive și prelungite ale musculaturii respiratorii care determină dificultăți de respirație.

De asemenea, instituția precizează că, deși reacțiile adverse grave au fost rare, ele sunt deosebit de grave și pot pune viața în pericol, neidentificându-se nicio măsură de reducere suficientă a riscului respectiv.

În Uniunea Europeană, medicamentele care conțin fusafungină se găsesc pe piață de peste 50 de ani. În prezent, acestea sunt disponibile sub diferite denumiri comerciale – Bioparox, Locabiotal și Locabiosol – și se comercializează în următoarele state: Austria, Belgia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Portugalia, România, Slovacia și Spania.

Dacă este necesar, profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să recomande  pacienților tratamente alternative.

Sursă: Agenția Națională a Medicamentului
Foto: Hepta
Text: Alina Serea


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie