Sterilitatea – un „blocaj” ce poate fi depasit

Fecundatia in vitro (FIV)
Urmatoarea tehnica la care medicul poate recurge si care se face doar in cateva centre din tara este fecundatia in vitro (FIV). Pacientele carora li se indica aceasta metoda de tratament sunt cele la care nu s-a putut obtine o sarcina utilizand tehnicile mentionate, cele care au o sterilitate de cauza ovariana, trompe nefunctionale sau absente. Metoda se recomanda si atunci cand sterilitatatea este de cauza masculina (cu spermatozoizi putini la numar, mobilitate redusa fata de normal).

In 1978 s-a nascut primul copil conceput „in eprubeta', la Londra: o fetita numita Louise Brown.

Ce presupune pentru femei aceasta tehnica si cum se face ea? Nu este simpla si implica niste costuri considerabile pentru un cuplu. Cu trei saptamani inainte de inceperea tratamentului propriu-zis, femeii i se induce o stare de menopauza tranzitorie cu ajutorul unui tratament medicamentos. Ulterior, se intervine cu hormoni (produse foarte scumpe care se aduc din import). Prin acest tratament se incearca obtinerea unei hiperstimulari ovariene, adica obtinerea a cat mai multi foliculi in ideea ca in interior vor fi cat mai multe ovocite de calitate buna, ce urmeaza sa fie fecundate. In practica, femeia este supusa unui tratament injectabil, timp de 10-12-14 zile, timp in care se fac teste hormonale si ecografii seriate (de trei-patru ori). Dupa stabilirea momentului ovulatiei, cu ajutorul monitorizarilor ecografice, biologice, clinice, se trece la declansarea ovulatiei, urmata de punctie foliculara cu aspiratia ovocitelor. Acestea sunt duse la laborator, unde se selectioneaza microscopic ovocitele de calitate. Tot in laborator, ovulul matern este pus in contact cu spermatozoizii paterni, in medii speciale de cultura, rezultand unul sau mai multi embrioni care se vor introduce in cavitatea uterina a mamei. Daca se obtin mai multi embrioni de calitate, doar doi-trei dintre acestia se introduc in cavitatea uterina pentru a se evita sarcinile multiple. Ceilalti embrioni pot fi inghetati timp de cinci ani si folositi in cazul in care prima incercare va fi un esec. Astfel, femeile nu mai sunt supuse unei noi stimulari ovariene.

Tratamente pentru sterilitate masculina: Pentru cazurile grave de sterilitate masculina se poate apela la o tehnica derivata din FIV si care poarta numele de ICSI (injectie intracitoplasmatica), adica obtinerea fecundatiei prin injectarea de catre un specialist, in laborator, sub microscop si cu ajutorul unei micropipete, a unui singur spermatozoid in interiorul ovocitului.

Adrese si informatii:

Bucuresti
Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sarbu, Sef Clinica Sterilitate si Fertilizare In Vitro prof. dr. Bogdan Marinescu, Calea Giulesti, nr. 5, sector 6, tel.: 021/224.93.76, in colaborare cu Centrul AMP Baudeloque Cochin, Paris, Franta (Conventie) si Spitalul Universitar de Urgenta, Centrul AMP.

Spitalul Universitar de Urgenta, Splaiul Independentei, nr. 169, sector 5, Sef Centru de Asistenta Medicala la Procreere dr. Lucia Cornea, tel.: 021/224.80.77 (in colaborare cu Centrul AMP Cochin Baudeloque Paris si Spitalul „Panait Sarbu).

Medsana, Str. Nanu Muscel, nr. 12, sector 5, tel.: 021/212.58.47.

Medicover Grozovici, Str. Calistrat Grozovici, nr. 6, sector 2, tel.: 021/212.21.63.
SABYC, B-dul Ion Mihalache, nr. 13, sector 1, tel.: 021/212.58.47.

Cluj
Clinica de Obstetrica Ginecologie 1 Cluj, Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca, Prof. dr. Stamatian, tel.: 0264/450.115

Timisoara
Clinica Obstetrica Ginecologie BEGA, prof. dr. Ioan Munteanu, Str. Victor Babes, nr. 16, tel.: 0256/49.17.47.

Text: Iulia Marin; foto: arhiva Edipresse.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Fertilitate