Sterilizarea biberoanelor, esențială în primul an de viață a bebelușului

Pentru mămicile care nu-și pot alăpta copiii, formulele de lapte praf și biberoanele sunt soluția salvatoare. Este foarte important ca laptele să fie ales în funcție de recomandarea medicului pediatru, iar biberoanele și tetinele să fie corect sterilizate. Altfel, micuțul riscă să aibă probleme digestive.

Un nou născut nu încă are un sistem imunitar puternic, se îmbolnăvește foarte ușor și este mult mai sensibil la infecții, mai ales în primul an de viață. De aceea, medicii pediatri le recomandă mamelor să sterilizeze de fiecare dată biberoanele și tetinele folosite, în cazul în care nu pot să alăpteze. Prin sterilizare, bebelușul este protejat de posibile infecțiile digestive care provoacă vomă și diaree, manifestări care pot duce la deshidratarea copilului.

Ministerul sănătății din Marea Britanie le recomandă insistent mămicilor să sterilizeze toate accesoriile de hrănire în primele 12 luni de viață ale copilului. Această recomandare include și sterilizarea suzetelor, a pompelor de sân sau inelelor de dentiție, care pot de asemenea să fie contaminate cu bacterii sau virusuri. Prin urmare, chiar și mămicile care alăptează ar trebui să recurgă la sterilizarea accesoriilor și să cunoască importanța acestei măsuri.

Cum se sterilizează corect biberoanele și tetinele

Publicația BabyCenter oferă câteva sfaturi foarte utile pentru mămicile care vor să învețe cum să sterilizeze corect biberoanele. Trebuie urmați câțiva pași foarte simpli:

  1. Biberoanele se spală cu apă caldă și săpun și se curăța cu o perie curată pentru sticle;
  2. Tetinele se spală la fel, cu apă caldă și săpun, ca să fie îndepărtată orice urmă de lapte;
  3. Tetinele care sunt rupte sau fisurate ar trebui aruncate, pentru că fisurile sunt greu de curățat și acolo se pot acumula bacterii;
  4. După ce au fost bine spălate, biberoanele, tetinele, suzetele și alte accesorii vor fi sterilizate prin metoda aleasă de mămică.

Există mai multe variante pentru sterilizarea biberoanelor, cele mai folosite sunt fierberea biberoanelor și tetinelor sau sterilizarea la abur. Fierberea durează însă destul de mult și apa clocotită poate distruge tetinele. O soluție mult mai rapidă și mai simplă o reprezintă sterilizatoarele speciale, care se găsesc în magazine sau în farmacii. Cele produse de Philips, spre exemplu, asigură sterilizarea prin abur fierbinte, iar biberoanele și tetinele vor fi perfect igienizate în doar câteva minute.

În cazul aparatelor de acest fel, biberoanele și tetinele trebuie să fie poziționate în aparat cu gura în jos, spre sursa de abur. În plus, prin acest sistem vor fi igienizate mai multe accesorii deodată și cele care nu sunt folosite pe loc pot fi păstrate un timp în aparat, într-un mediu perfect steril. Astfel, mămica va avea mereu la îndemână cel puțin un set complet pentru hrănire, gata pregătit.

Desigur, înainte de folosirea accesoriilor care au fost sterilizate mămica trebuie să se spele pe mâini și să nu pună obiectele pe o suprafață murdară. Cel mai bine este ca biberonul scos din aparat să fie folosit cât mai repede pentru hrănirea bebelușului, ca să nu intre în contact cu alte obiecte care pot fi murdare.

Sterilizatoarele sunt electrice și nu au dimensiuni foarte mari, astfel încât pot fi transportate ușor, dacă părinții vor să plece cu micuțul în concediu. Nu trebuie să își facă griji că nu vor avea cum să igienizeze biberoanele și nici nu au nevoie de acces la aragaz. Tot ce au de făcut este să bage în priză aparatul. Există și sterilizatoare cu abur pentru cuptorul cu microunde, care sunt și mai rapide, igienizând perfect accesoriile în doar 2 minute.

Sterilizarea, importantă și pentru mamele care alăptează

La sterilizarea accesoriilor trebuie să recurgă și mămicile care alăptează și care folosesc pompe de muls sau apărătoare din silicon pentru sân. Și acestea trebuie să fie perfect curate și igienizate. La fel trebuie procedat cu suzetele sau inelele pentru dentiție, pe care copilul le roade când încep să-i iasă dinții.

Sterilizarea trebuie făcută după fiecare masă a bebelușului. Astfel, imediat ce micuțul a terminat de mâncat, biberonul și accesoriile folosite se spală și se sterilizează cât mai repede. Desigur, procedura poate fi făcută și înainte de masă, dar în acest caz laptele rămas pe obiecte va fi mai greu de curățat, pentru că se va usca.

În niciun caz nu trebuie folosit un biberon care nu a fost sterilizat în prealabil. De aceea este bine ca fiecare mămică să cumpere mai multe seturi de biberoane, ca să aibă cel puțin unul de rezervă, disponibil oricând.

Prin urmare, sterilizarea biberoanelor și accesoriilor este o procedură foarte simplă și rapidă, care îl protejează pe bebeluș de boli digestive. Mamele trebuie să țină cont de recomandările specialiștilor, ca să-l ajute pe micuțul lor să depășească fără probleme primele luni din viață, care sunt cele mai dificile.

Foto: Pixabay


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton