Stopul cardiac in operatia de cezariana. In ce conditii poate surveni

Cazul Andreei Balan, care a suferit un stop cardiac in timpul operatiei de cezariana, la un spital privat, a speriat multe viitoare mamici care au decis sa nasca prin cezariana sau sunt nevoite sa nasca prin cezariana. După cum au declarat chiar medicii de la spitalul privat, acest eveniment este extrem de rar. Iata care sunt motivele posibile, potrivit unui studiu desfasurat in Marea Britanie.

Stop cardiac in cezariana. Care e rata de supravietuire

Nu am gasit date statistice despre stopul cardiac in timpul cezarienei la mamele din Romania, insa Colegiul Regal de Obstetrica si Ginecologie din Anglia, arata ca stopul cardiac survine la o cezariana din 36.000, iar rata de supravietuire materna este de 58% datorita tehnicilor moderne de resuscitare. Asadar, din pacate, este posibil ca, in urma unui astfel de eveniment, mama sa isi piarda viata. De asemenea este posibil ca bebelusul sa se nasca decedat.

Cea mai frecventa cauza a stopuluic cardiac la cezariana este anestezia, fie ca este epidurala, spinala sau combinata. 24% dintre femeile studiate au suferit stopul cardiac din cauza anesteziei. Dintre acestea, 75% erau obeze, ceea ce i-a facut pe medici sa spuna clar ca gravidele obeze au un risc mai mare de complicatii. Procedura prin care se face anestezia este mai dificila atunci cand exista un strat considerabila de grasime.

Alte cauze ale stopului cardiac in operatia de cezariana

Studiul britanic a mai aratat ca alte cauze ale stopului cardiac in cezariana sunt:
– hipovolemia, o scaderea a volumului de sange din corpul mamei;
– trombozele venoase, cheaguri care se formeaza in vasele de sange, impiedicand circulatia normala;
– embolia cu lichid amniotic, cand lichidul amniotic ajunge in sangele mamei.

Dintre mamele studiate, multe au avut boli cronice care au contribuit la aparitia stopului cardiac: astm, boli de inima, hipertensiune, boli autoimune, endocrine sau hematologice.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton