Strategii prin care o mama poate incuraja de timpuriu o dieta sanatoasa

O întrebare pe care și-o pun toți părinții: „Cum să fac să îi formez copilului obiceiuri alimentare sănătoase?.

În timp ce unii copii adoptă în mod natural un regim alimentar adecvat și echilibrat, alții sunt mai mofturoși din fire. Înainte să te dai bătută însă, să cedezi și să îi dai ce vrea, numai ca să fii împăcată că a mâncat totuși ceva, citește cele 3 sfaturi de mai jos. Îți pot schimba viața și ție, și celui mic.

  1. Pune accentul pe calitate, nu cantitate

 În jurul vârstei de un an, vei observa că pofta de mâncare a celui mic se va atenua și acesta va deveni mofturos sau va refuza pur și simplu să mănânce. Deși logica îți spune că odată cu vârsta porțiile ar trebui să crească, mai ales că cei mici devin din ce în ce mai activi, există un motiv pentru care acest lucru se întâmplă. Rata de creștere se atenuează începând cu un an, așa că micuții nu mai au nevoie de la fel de multă mâncare. Stai liniștită, nu va păți nimic și, dacă i se va face cu adevărat foame, va cere singur. Copiii, la fel ca adulții, au abilitatea de a-și calcula în mod natural necesarul de hrană.

Așă că, mai degrabă, concentrează-te pe calitatea mâncării, și nu pe cantitate. Au nevoie de alimente bogate în vitamine, minerale și grăsimi bune, nu de mâncare procesată sau de zahăr. Îi poți pregăti mese sănătoase cu astfel de aparate. Ușor de folosit și de întreținut, sunt perfecte pentru supe-creme sau diferite tipuri de piureuri, pe care cei mici le adoră.

 2. Nu te feri de condimente

 Chiar dacă din generație în generație părinții sunt obișnuiți să nu le ofere alimente condimentate celor mici, nu există studii care să demonstreze că acestea ar fi periculoase în vreun fel. De fapt, cu cât le introduci mai devreme în alimentația copiilor, cu atât este mai bine. Îi va determina să aibă o alimentație mult mai diversificată la maturitate și îți va ușura și ție munca, pentru că nu mai trebuie să gătești separat pentru ei.

 3. Atitudinea contează

 Nu contează de câte ori a refuzat cel mic un fel de mâncare. Pune-i în farfurie același lucru după un timp cu încrederea că de data aceasta va ceda și o va mânca. Chiar dacă ți-a scuipat în față avocado prima, a doua și a treia oara, asta nu înseamnă că nu va ajunge să iubească guacamole la un moment dat.

De asemenea, nu te grăbi să-l declari pe cel mic mofturos. Dacă îl tratezi ca pe un copil căruia nu-i plac legumele, așa va crește, pentru ca va simți și imita părerea ta despre el.

Se mai întâmplă și ca cei mici să refuze dintr-o dată să mai mănânce un anumit fel de mâncare. Nu dispera, însă. S-ar putea să aibă nevoie doar de o pauză temporară de la acea rețetă. Ni se întâmplă și nouă, adulților, de altfel.

Păstrează o atitudine pozitivă și nu încerca niciodată să forțezi un copil să mănânce ceva. Îl va încuraja ca într-un final să accepte o alimentație sănătoasă și diversificată.

Cunoști și alte strategii prin care cei mici pot fi determinați să mănânce sănătos?

 Sursă foto: Shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton