Studiu: 25% dintre jucării conțin substanțe chimice dăunătoare pentru copii

Potrivit unui raport publicat recent de ONU, în cadrul proiectului „Alianța strategică pentru gestionarea substanțelor chimice internaționale (SAICM) – Global Enviorement Facility (GEF) privind produsele chimice îngrijorătoare”, 25% dintre jucăriile pentru copii conțin substanțe chimice dăunătoare.

Aditivii, ce includ plastifianţi sau dedurizanţi, ignifugi, substanţe active la suprafaţă, stabilizatori, coloranţi şi parfumuri, sunt utilizaţi pentru a oferi jucăriilor din plastic niveluri specifice de duritate sau elasticitate.

„Dintre cele 419 substanţe chimice găsite în materialele din plastic dur, moale şi spumant utilizate în jucăriile pentru copii, 126 pot dăuna sănătăţii copiilor, inclusiv 31 plastifianţi, 18 ignifugi şi opt parfumuri”, a spus Peter Fantke, profesor la Universitatea Tehnică din Danemarca (DTU) şi principalul cercetător al studiului.

Specialiștii recomandă eliminarea treptată a jucăriilor şi înlocuirea acestora cu alternative mai sigure. În plus, camerele copiilor trebuie aerisite constant pentru a evita expunerea la inhalarea substanţelor chimice periculoase din jucăriile lor.

Copiii din ţările occidentale au în medie 18 kilograme de jucării din plastic, iar părinții nu știu dacă obiectele detinate micuților sunt dăunătoare, deoarece jucăriile nu sunt etichetate cu substanțele chimice pe care le conțin, potrivit studiului publicat pe site-ul SDG și citat de Mediafax.

Cercetătorii trag un semnal de alarmă, spunând că sugarii şi copiii mici sunt consideraţi deosebit de sensibili dacă sunt expuși acestor substanţe chimice din cauza ratei metabolice rapide, a raportului ridicat suprafaţă-corp-greutate şi a creşterii rapide a organelor şi ţesuturilor. Inhalarea substanţelor chimice emanate de jucării este mai periculoasă decât atingerea acestor obiecte, deoarece copiii inhalează substanţe chimice din toate jucăriile din cameră, în timp ce ating de obicei doar o jucărie într-un anumit moment.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Stiri
Buton