Studiu: Aerosolii cu corticosteroizi administrați copiilor sub doi ani limitează creşterea în înălţime

Aparatele pentru aerosoli sunt considerate de multe mame o invenție uimitoare. Cu ajutorul lor pot fi tratate afecțiunile respiratorii, fără ca micuții să mai fie nevoiți să înghită medicamente ce le-ar putea afecta flora intestinală.

Studii recente arată că micuții cărora în primii doi ani de viață le sunt administrați corticosteroizi (Dexametazonă, Flixotide) în inhalatoare special concepute în acest scop sau cu ajutorul aparatului de aerosoli se vor confrunta cu o limitare a creşterii în înălţime la vârsta adultă.

Studiul realizat de cercetătorii finlandezi și prezentat de bbc.com, a fost realizat pe 12.000 de copii, iar rezultatele au fost prezentate săptămâna aceasta la o conferinţă a Societatății Europene pentru Endocrinologie Pediatrică.

Potrivit cercetării, copiii care au folosit pe termen lung inhalatoare cu corticosteroizi, începând cu primii doi ani de viaţă, s-au confruntat cu o limitare a creşterii în înălţime. Iar acesta nu este primul studiu care dovedește acest lucru, ci o nouă cercetare care vine în sprijinul ideii că steroizii trebuie utilizaţi cu măsură în cazul copiilor preşcolari.

Noul studiu a fost realizat analizând informaţiile despre înălţimea părinţilor copiilor participanţi la studiu, precum şi cele despre greutatea celor mici şi tratamentele administrate. În funcție de aceste criterii s-a calculat greutatea şi înălţimea la care ar fi trebuit să ajungă aceştia până la vârsta adultă.

Corticosteroizii (Dexametazonă, Flixotide) sunt substanţe foarte puternice folosite în inhalatoare și în aparatele cu aerosoli. Aceștia sunt recomandaţi adulţilor diagnosticaţi cu astm şi copiilor cu diferite probleme respiratorii.

Confrom normelor medicale în vigoare este recomandată evaluarea anuală a greutăţii şi înălţimii copiilor care folosesc inhalatoare cu corticosteroizi, pentru a se putea detecta încă din timp încetinirea dezvoltării fizice a acestora.

Totuși, specialiștii în pediatrie susțin că studiile realizate până în acest moment nu sunt suficiente pentru a stabili cu exactitate impactul inhalatoarelor cu corticosteroizi. Mai mult, aceștia sunt de părere că impactul asupra creşterii în înălţime este minor (aproximativ 3-4 cm) și acesta este un preţ mic plătit pentru aceste tratamente care pot salva viaţa unui copil bolnav de astm, spre exemplu.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri