De cele mai multe ori, după ce se naște un copil, este o practică obișnuită de a-i tăia imediat cordonul ombilical, înainte de a pune bebelușul în brațele mamei. Până la urmă, placenta și cordonul ombilical sunt inutile odată ce copilul a venit pe lume, nu? Dar oamenii de știință spun altceva.
Există studii conform cărora întârzierea tăierii cordonului ombilical ar avea beneficii în rândul nou-născuților.
Cercetătorii au demonstrat că lăsarea cordonului intact timp de cel puțin trei minute după naștere scade riscul de deficit de fier la bebeluși. Și asta nu e tot.
Întârzierea tăierii cordonului ombilical permite transferul sângelui din placentă și cordon spre copil, oferindu-i acestuia o cantitate semnificativă de globule roșii, notează bellybelly.com.au.
În investigația lor, cercetătorii au monitorizat timp de patru ani 600 de bebeluși. Dintre aceștia, 263 au luat parte la studiu. Medicii au întârziat tăierea cordonului ombilical cu trei sau mai multe minute în rândul a 141 de sugari, în timp ce celorlalți li s-a tăiat la 10 secunde după venirea pe lume.
În urma evaluărilor, s-a constatat că deși nu există nicio diferență de IQ sau de dezvoltare între cele două grupuri de bebeluși, este o mobilitate mai mare în rândul băieților și un nivel optim de fier în cazul fetelor.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă lăsarea cordonului intact timp de un minut ca practică generală, cu un obiectiv de cel puțin trei minute, dacă este posibil.
Alte instituții de sănătate, recomandă, de asemenea, amânarea tăierii cordonului pentru cel puțin un minut.
Medicii au păreri diferite cu privire la înțelegerea dovezilor actuale care arată că tăierea întârziată a cordonului este benefică pentru bebeluși în primele 6 luni de la naștere.
Foto – 123rf.com