Studiu: Femeile ce aleg sa aiba copii imbatranesc cu 11 ani mai devreme

Expresia „mi-ai scos peri albi” ar putea fi un adevar, atunci cand e spusa de mame, se arata intr-un nou studiu publicat in jurnalul Human Reproduction. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca femeile care aleg sa aiba copii imbatranesc cu 11 ani mai devreme decat femeile care nu fac copii.

Oamenii de stiinta au analizat ADN-ul a 2000 de femei cu si fara copii

Aparent, expertii au determinat acest lucru analizand o anumita componenta a ADN-ului uman: telomerii. Aceste componente ale ADN-ului sunt situate la capatul fiecarui cromozom, protejand ADN-ul impotriva degradarii.
De fiecare data cand celula se regenereaza, telomerul se scurteaza inca putin. Astfel, telomerii actioneaza ca un cronometru pentru celule. Cu cat telomerii sunt mai scurti, cu atat organismul este mai predispus la o varietate de afectiuni si semne de imbatranire.

Pentru acest studiu, cercetatorii de la George Mason University din Virginia au analizat lungimea telomerilor din sangele a cca 2000 de femei din America, cu varste cuprinse intre 20 si 44 de ani.
Asa au ajuns la o descoperire uimitoare: femeile ce aveau copii aveau telomerii cu 4.2% mai scurti decat cele care nu aveau copii.
Acest lucru se aplica indiferent de diferenta de varsta, greutate sau mediul socio-economic din care proveneau.

Exista insa si studii care sustin contrariul

Cu toate acestea, autoarea studiului, Anna Pollack, recomanda interpretarea cu prudenta a concluziilor, deoarece au existat studii care sustineau exact opusul: ca femeile fara copii sunt cele care imbatranesc mai repede.
Din acest motiv, ea sustine ca ar mai fi nevoie de cercetari ulterioare care sa clarifice si sa confirme accelerarea imbatranirii celulare si sa determine cauza exacta.

Cel mai probabil, sustine autoarea studiului, ar putea avea legatura cu stresul indus de cresterea copilului mai degraba decat cu nasterea propriu-zisa.

Sursa: iflscience.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Contraceptie si planning