Studiu: Majoritatea mamelor se simt judecate, mai ales de familie

Aproape doua treimi dintre mame spun ca au fost judecate pentru deciziile luate in privinta cresterii copiilor lor, potrivit unui studiu realizat in luna iunie, in America.

Cercetatorii au intervievat 475 de mame cu copii in varsta de pana la 5 ani din Statele Unite, legat de in ce masura s-au simtit judecate din postura de mama. 61% dintre mame au spus ca s-au simtit criticate, cel mai adesea de catre alti membri ai familiei.

Majoritatea mamelor se simt judecate de cei apropiati

„Ceea ce a iesit usor in evidenta a fost faptul ca majoritatea mamelor intervievate au perceput criticile ca venind din partea altor membri ai familiei.
In cele mai multe cazuri, era vorba despre partenerul sau sotul lor, parintii sau socrii.”, a explicat Sarah Clark, unul dintre initiatorii studiului.

Oamenii de stiinta se intrebau daca mamele vor raspunde ca primesc mai multe critici din partea strainilor, a cunostintelor, sau din zona mediului online. Insa doar 7% dintre femei au spus ca s-au simtit judecate pe retelele de socializare.

De trei ori mai multe mame au spus ca au fost criticate de cineva din cadrul familiei, in raport cu cele care au fost criticate de persoane straine sau simple cunostinte.

„Ne intrebam daca nu cumva un comentariu venit de la cineva apropiat e perceput diferit.

Mamele incep sa primeasca sfaturi si indicatii inca de cand sunt insarcinate.

Oamenii au impresia ca iti pot da indicatii fara probleme legat de cum sa iti cresti copilul”, a mai explicat Sarah Clark.

Disciplina, orele de somn si alimentatia – principalele subiecte criticate

Cel mai adesea, mamicile se simt judecate cand vine vorba de 3 subiecte principale: disciplina, orarul de somn si alimentatia celui mic.

Jumatate din mamele care s-au simtit judecate au spus ca incearca sa evite acei oameni care le critica prea mult.
Acest lucru nu e o problema cand vine vorba de un vecin sau o cunostinta, insa devine problematic atunci cand limiteaza timpul petrecut de copil alaturi de cei dragi din familie.

Cum sa abordezi aceasta problema cu cei dragi

Unul din medicii implicati in desfasurarea acestui studiu are si un sfat pentru parintii care se confrunta cu aceasta problema:
E important sa retineti ca, de exemplu pentru un bunic, mai ales unul care locuieste la distanta de nepotul sau, poate fi un mod (ciudat) de a se simti implicat in viata copilului.

Medicul sugereaza o abordare directa a persoanei in cauza, de tipul „Nu vom mai veni in vizita daca nu vei inceta sa ma critici, insa chiar imi doresc sa fii prezent in viata copiilor mei.”

Sursa imagine: Northfoto


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie