Studiu: majoritatea parintilor incep diversificarea prea devreme

Pentru un bebelus, optiunile in ceea ce priveste mancarea ar trebui sa fie 2 mari si late: fie lapte matern fie, in cazurile in care mama nu poate alapta din diferite motive, formula de lapte. Din pacate insa, un nou studiu arata ca majoritatea parintilor introduc mancarea solida in alimentatia bebelusilor mult prea devreme, inainte de 6 luni, minimul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru alaptarea exclusiva.

De ce parintii introduc alimente solide mai devreme de 6 luni

Principalul motiv pentru care parintii se abat de la recomandarile pediatrilor si a OMS este ca parintii lor au fost invatati diferit, la randul lor.
In anii 1950, parintii erau sfatuiti sa inceapa diversificarea, prin acest lucru intelegandu-se orice in afara de formula de lapte sau lapte matern, inca de la 3 luni.
Pana in anii ’70, lucrurile s-au mai schimbat, in sensul in care parintilor li se recomanda sa mai astepte o luna si sa introduca alimente solide de la 4 luni.

In anii ’90, recomandarile s-au schimbat din nou, acum adultii fiind instruiti sa inceapa diversificarea intre 4 si 6 luni.

In functie si de medicul la care parintele merge, inca mai poate primi indicatii conform carora e firesc sa introduca alimente solide incepand de la 4 luni.

Cat de devreme incep parintii diversificarea

Studiul desfasurat in America a concluzionat ca majoritatea parintilor introduc alimentele solide chiar inainte de implinirea varstei de 6 luni a copilului, astfel:

Cca 16% dintre parinti introduc altceva decat lapte matern sau formula de lapte in primele 4 luni de viata ale copilului.
Cca 38% dintre parinti incearca un nou aliment intre 4 si 5 luni de viata.
13% dintre parinti asteapta pana dupa ce copilul implineste 7 luni pentru a incepe diversificarea.
Doar 33% dintre parinti incep diversificarea conform recomandarilor medicilor pediatri.

Situatia nu este izolata la nivelul Statelor Unite, in Romania existand cazuri grave, in care copiii ajung la spital din pricina diversificarii incepute mult prea devreme.

Ce se intampla daca incepem diversificarea prea devreme

Evident, este posibil ca bebelușul să se înece cu mâncarea – acesta e riscul cel mai important. Pentru că mușchii gâtului nu sunt suficient dezvoltați, copiii mici se pot îneca ușor, chiar și cu un piure de legume. 

De asemenea, conform Asociatiei Americane de Pediatrie, diversificarea inceputa prea devreme predispune copilul la obezitate mai tarziu in viata. Riscurile de obezitate sunt de sase ori mai mare decat este normal. 

Vezi si care sunt semnele ca bebe este gata pentru diversificare!

Sursa: tiphero.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie