Subiecte tabu: sex, violenta, rasism

Toti copiii ar vrea sa poata discuta cu parintii lor subiecte delicate. Dar o vor face numai daca simt ca noi suntem deschisi la intrebarile lor. Depinde numai de noi sa cream un climat de incredere.

Exista multe teme pe care si noi si copiii nostri le-am dori discutate, deoarece este mai bine sa le dezbatem acasa decat sa le lasam la dispozitia strazii.

Fie ca este vorba despre sex, rasism, despre SIDA, droguri sau violenta, copiii se intreaba de ce se intampla toate acestea, ce inseamna, in ce masura li se poate intampla si lor.

Nu este firesc sa le lasam intrebarile fara raspuns sau sa le cream iluzia ca aceste lucruri se intampla doar intr-o lume din care ei nu fac parte.

Desigur, este posibil ca noi sa nu avem toate raspunsurile, si nu e corect sa le cream impresia ca suntem detinatorii tuturor adevarurilor de pe lume, ci numai sa fim disponibili si alaturi de ei in a gasi cele mai bune raspunsuri.

Culoarea pielii nu ne face diferiti
Din ce in ce mai multe clase din scoli sau colective de copii (in cadrul activitatilor sportive, artistice etc.) din tara noastra incep sa contina copii de alte nationalitati, avand culoarea pielii diferita.

Poate va ganditi ca tema rasismului nu poate apartine epocii actuale si nici tarii noastre. Nu credeti? Intrebati copiii cu parinti chinezi, arabi, africani, romi care invata la noi si veti fi uimiti de ceea ce au de spus. Poate colegii lor romani nu se comporta rasist, dar micile rautati ale copiilor au conotatii rasiste.

De ce? Poate pentru ca acesti copii nu au fost educati de catre parintii lor sa fie tole­ranti, sau poate cadrele didactice au, ele insele, probleme cu aceasta atitudine, creand diferente intre copii. Poate ca in familiile acestor copii a fi diferit este ceva rau sau inacceptabil. Ceea ce dovedeste limitare in gandire.

Discutiile despre apartenenta la rasa ar fi trebuit sa aiba loc pe vremea gradinitei, cu prima ocazie cand copilul observa ca exista diferente intre oameni. Daca nu ati facut-o sau ati facut-o incorect, acum este timpul sa schimbati acest lucru. Sunt oameni care cred ca atitudinea copiilor fata de rasism depinde de cea a parintilor lor.

Nu este intotdeauna adevarat. Depinde insa in mare masura de felul in care s-a discutat despre acest subiect in copilarie si de felul cum a asimilat el anumite remarci.

Daca i s-a explicat copilului ca cei cu pielea alba nu sunt mai buni sau mai rai decat cei cu pielea galbena sau maro, ca valoarea unui om nu sta in culoarea pielii lui, acest copil nu va coaliza, probabil, cu tendintele de diferentiere rasiala mai tarziu, pe cand, daca i s-a spus ca e superior daca are pie­lea alba, copilul va avea o atitudine asemanatoare si mai tarziu.

Trebuie sa il informezi
Indiferent daca este vorba despre sex, droguri sau rasism, este bine ca tu sa fii cel care deschide discutia, in loc sa astepti sa fie nevoie sa o faci.

  • Discutati cu copiii. Inca de mici despre oamenii de pe planeta Pamant, cum sunt ei si in ce fel sunt ei diferiti, incercati sa creati copilului ocazia sa cunoasca oameni din alte culturi, de alte religii, sa relationeze cu copiii acestora pentru a vedea cu ochii lui ca oamenii sunt, de fapt, la fel peste tot.  
  • Puteti cauta carti pentru copii despre alte culturi, iar cu prilejul diferitelor excursii in strainatate puteti discuta despre aceste lucruri. Este posibil sa faca vreo remarca in gura mare prima oara cand va vedea un negru. Vorbiti chiar atunci.  
  • Profitati de remarcile discriminatorii ale altora auzite si de copil, pentru a discuta cu el, pentru a va spune punctul de vedere, pentru a-i impartasi con­vingerile voastre, ca parinti, si pentru a-i crea sansa de a nu gandi limitat. 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton