Suc de fructe, lapte sau doar apă, ce ar trebui să le dăm copiilor să bea la micul dejun? Răspunsul nutriționiștilor

Sucul de fructe are zahăr adăugat, în lapte sunt grăsimi și în băuturile carbogazoase găsim îndulcitori artificiali, așadar ce băutură este mai potrivită pentru copilul tău?

Un nou studiu a scos la iveală că sucul de fructe îngrașă din cauza cantităților mari de zahăr pe care îl conține și al „caloriilor lichide'. Această concluzie vine deși cei mai mulți părinți sunt de părere că sucul este o alternativă sănătoasă pentru micul dejun, mai ales că are o cantitate importantă de vitamina C.

Ce ar trebui să le dăm copiilor să bea la micul dejun?

Rob Hobson, un nutriționist și consilier pentru Healthspan, a spus că nu sfătuiește părinții să renunțe în totalitate la sucurile din fructe. Dar părinții ar trebui să fie conștienți de cantitatea de suc consumată de copiii lor.

„Nu văd nicio problemă în a oferi copilului dumneavoastră o porție mică de suc de fructe (150 ml) zilnic. Și este bine să o serviți ca parte a unui mic dejun sănătos. Același lucru este valabil și pentru smoothie-uri, dar doar să le dați ori o variantă, ori alta”, a spus el, citat de Daily Mail.

Citește și: 3 idei de mic dejun pe care cei mici, dar și cei mari le vor aprecia

El a spus că, deși sucul poate adăuga calorii la o dietă, are și alte beneficii care lipsesc, de obicei, în cazul altor dulciuri.

„Orice băutură bogată în zahăr, chiar și sucul de fructe care conține zaharuri naturale, poate să adauge calorii suplimentare dietei, ceea ce este o problemă atunci când este consumat în exces, a spus Hobson.

În comparație cu alte băuturi dulci, sucul de fructe conține vitamina C. Hobson a spus că părinții le pot da celor mici și alte alternative la suc, pentru a le potoli setea.

„Pe tot parcursul zilei, aș recomanda alte băuturi care hidratează fără zaharuri suplimentare. Puteți încerca apă cu aromă naturală adăugând ingrediente precum castraveți, cuburi de ananas, căpșuni și mentă. Un pahar de lapte este, de asemenea, foarte hrănitor pentru copii și poate hidrata și contribui la aportul lor de calciu” – a adăugat el.

Bridget Benelam, expert în nutriție la British Nutrition Foundation, a spus că apa și laptele sunt cele mai bune alegeri ca băuturi pentru copii:

„Apa și laptele sunt cele mai bune alegeri, deoarece nu conțin zaharuri adăugate. Sucurile și smoothie-urile de fructe conțin unele vitamine și minerale, dar sunt și bogate în zahăr, așa că sfatul este să fie consumate într-o cantitate mica, nu mai mult de 150 ml pe zi.'

„Zahărul și aciditatea sucurilor pot dăuna dinților”

Ea a adăugat că nu numai la aportul de calorii trebuie să fie atenți părinții, deoarece sucul ar putea afecta și sănătatea dinților.

„Zahărul și aciditatea sucurilor pot dăuna dinților dacă copiii le consumă frecvent, așa că, dacă optați pentru sucul de fructe, cel mai bine este să îl consumați în timpul mesei pentru a limita orice impact asupra sănătății dentare”, a spus ea.

Pentru copiii deosebit de pretențioși care doresc un suc sau pentru părinții care vor să să aducă un aport de vitamine prin suc, fără a face rău, Benelam sfătuiește diluarea cu apă, pentru a reduce zahărul și aciditatea.

Studiul recent, publicat în revista JAMA Pediatrics, s-a bazat pe o revizuire a altor 42 de studii. Cercetătorii canadieni au analizat modul în care indicele de masă corporală (IMC) s-a schimbat atât la copiii, cât și la adulții care au băut 100% suc de fructe timp de două săptămâni.

Citește și: Mihaela Bilic – „Prea multă carne duce la obezitate în rândul copiilor!'

Ei au descoperit că fiecare porție de suc duce la o creștere a IMC-ului în rândul copiilor. Cu toate acestea, în timpul studiului, nu s-a observat nicio schimbare semnificativă în greutatea adulților care au băut suc.

Experții în sănătate recomandă copiilor cu vârste cuprinsă între patru și șase ani să nu consume mai mult de 19 g de zaharuri suplimentare pe zi, în timp ce copiii cu vârsta între șapte și 10 ani ar trebui să limiteze consumul la 24 g.

Nu există recomandări pentru copiii cu vârsta sub patru ani, deși serviciul de sănătate sfătuiește părinții să evite să le ofere acestor tineri orice zaharuri suplimentare.

Zaharurile adăugate, unul dintre factorii cheie în creșterea ratelor de obezitate și diabet

Aceste limite se aplică numai zahărului adăugat în alimente – iaurturile aromate, cereale și băuturile carbogazoase. Dar limitele se impun și în cazul zaharurilor care se găsesc în mod natural în sucurile de fructe, smoothie-uri și miere.

Experții în sănătate nu stabilesc limite pentru zahărul găsit în fructe, legume și lapte.

O singură porție de 150 ml de suc de portocale sau de mere conține aproximativ între 12 g și 15 g de zahăr. Cu o cutie standard de suc, de 200 ml, este ușor de constatat cum un copil ajunge să consume, din neatenție, mai mult decât este recomandat. Să nu uităm că zaharurile adăugate se găsesc și în alte produse, precum sosuri și ketchup.

Unii experți consideră că zaharurile adăugate sunt unul dintre factorii cheie în creșterea ratelor de obezitate și diabet atât în ​​Marea Britanie, cât și în America.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri