Programul copilului tau se schimba o data cu el. Adapteaza-te!

In orarul zilnic au loc o multime de schimbari. Nevoile copilului sunt deja complexe, dezvoltarea lui te uimeste: rutina atat de necesara va fi respectata, dar ai de pus in program ceva mai mult antrenament'…

Fiecare nou an de viata aduce noi motive sa ii schimbi copilului tau programul zilnic.

Fiinte complex emotionale, sensibili si iscoditori, copiii de 2-3 ani au acum aproape aceleasi nevoi ca si un adult: pe langa cele primare (hrana, baie si somn) si afective (siguranta bratelor materne), au intervenit deja o multime de alte trebuinte, intre care primeaza cele de invatare si socializare, precum si cele de relaxare.

Desi nu se poate inca desprinde prea mult timp de siguranta pe care i-o da prezenta parintilor, copilul isi doreste independenta, dinamism, activitati noi si interesante.

Pe masura ce are pretentii de la tine (descopera ca vrea sa faca altceva decat vrei tu sa faca, dar adesea ii lipseste limbajul necesar pentru a-si explica propriile alegeri), te trezesti, ca parinte, fata in fata cu multe refuzuri, mofturi', situatii neplanificate, in care trebuie sa iei decizii pe loc.

De pilda, este momentul primei fascinatii pentru calculatorul in sine si nu doar pentru butoanele/tastatura acestuia, al refuzului de a da mana atunci cand iesiti din casa, de a manca o mancare anume etc.

Cel mic incearca adesea sa isi impuna propria personalitate si iti va fi din ce in ce mai greu sa concepi si sa realizezi un program strict, in care sa existe si suficienta maleabilitate, pentru a nu-i crea frustrari.

Pentru ca totul e atat de provocator in jurul copilului (si atat de obositor), trebuie in primul rand sa te asiguri ca doarme suficient si se hraneste suficient. Pastreaza (sau initiaza macar acum) obiceiul de a-l duce la culcare la aceeasi ora, nu mai tar­ziu de 10:00 seara.

Ritualurile de dinainte de culcare trebuie sa inceapa cam cu o jumatate de ora inainte de ora programata pentru somn: baia, luminile scazute, povestea de dinainte de culcare sau melodia preferata la casetofon etc. La aceasta varsta, ar trebui deja sa doarma intreaga noapte, intre 10 si 12 ore.

Daca doarme mai putin de 12 ore, adauga doua reprize de somn in timpul zilei, iar daca doarme mai mult, te poti multumi si cu o singura repriza de somn in timpul zilei. Pune in orarul zilnic ore fixe de masa (trei pe zi), dintre care una sa fie la o ora la care se poate aduna toata familia.

Pentru a-l ajuta sa-si dezvolte abilitatile de comunicare si pentru a invata sa-si exprime mai bine propriile preferinte, e nevoie sa petreaca mai mult timp si in compania altor copii sau adulti.

Planifica si doua gustari, dar e de preferat sa nu cedezi rugamintilor de a primi ciocolata' intre mese. (Aceasta ar trebui sa fie doar desertul). Orele de somn si cele de masa sunt, asadar, cele care vor determina intreaga structura a programului.

Daca vrei, iti poti face si o lista cu acestea, dar in scurt timp ele vor intra in obiceiul tuturor ai casei. In schimb, restul activitatilor de peste zi pot varia, in functie de alti factori (zilele saptamanii, vremea de afara).

Iesiti cat mai des din casa
Nici nu incape vorba: cand e frumos afara, iesiti impreuna din casa, zilnic. Mer­geti in parc, la groapa cu nisip, la leagane, acolo unde se afla copii, parinti si bunici.

Aici va gasi persoane noi, de diferite varste si din di­fe­rite medii, care il vor invata multe despre comportamentul social si il vor ajuta sa isi dezvolte un caracter individual (si nu individua­list). Iesitul din casa este ne­cesar si pentru beneficiile pe care le aduc dezvol­tarii fizice statul la soare si la aer.

Desigur, este de pre­ferat un aer cat mai curat, asa ca trebuie sa cautati zonele cu copaci si plante – de dorit, un loc unde exista si o fantana sau alta apa curgatoare (apa curata atmosfera). Daca e urat afara si trebuie sa stati in casa, nu uita totusi sa ii aerisesti camera.

In locul orelor de plimbare, gaseste activitati stimulatoare: jocuri de logica si creatie pentru varsta lui. Petrece acest timp impreu­na cu copilul, primiti mu­sa­firi, mergeti in vizita etc.

Descopera ca vrea altceva si se poate opune activitatilor pe care le planifici pentru el. Orele de somn si masa trebuie respectate.

Iti pui intrebari?

  • Lasi copilul la camin? E o idee buna: chiar daca intr-o comunitate risca mai mult sa contracteze diversi virusi, avantajele psihologice ale dezvoltarii intr-un mediu social puternic sunt multiple.  
  • Toti ai casei respecta programul celui mic? E necesar s-o faca. Ca sa te asiguri ca asa este, ai grija sa schitezi macar un orar scris, cu orele de culcare si de masa, si sa il afisezi undeva la vedere.Ai de facut acelasi lucru in ocazii speciale, cum ar fi o perioada in care copilul tau trebuie sa ia medicamente: deseneaza un tabel pe care sa se poata face si insemnari, mai ales daca exista mai multe persoane care se ocupa de copil.  
  • Are voie vreo forma de sport? Nu inca. Pentru a face miscare, poti initia insa reprize de dans, de pilda pe melodia de la Cartile Junglei' sau pe alta melodie preferata de copil, ritmata.E suficienta o mica zbantuiala, pe doua trei melodii, poate imediat dupa somnul de dupa-masa… Apoi puteti lua o gustare si trece la alta joaca. Sau puteti iesi in parc.

Text: Alina Miron; Foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau