Superalimentele la copii: ce trebuie să facă parte din meniul zilnic al micuților

Educația alimentară și stilul de viață sănătos sunt lucruri pe care copiii ar trebui să le învețe încă din primii ani de viață, în momentul în care încep să-și formeze obiceiuri.

Alimentația corectă este foarte importantă pentru ca micuții să se dezvolte armonios atât fizic cât și la nivel cognitiv și pentru ca mai trâziu, adulți fiind, să aibă deja bazele unui stil de viață sănătos.

Nutriționiștii sunt de părere că nu este cea mai bună idee să lăsăm copiii să își aleagă alimentele pe care să le mănânce, ar fi indicat să intervenim în formarea meniului chiar și când vorbim de copii mai măricei, pentru că ei sunt înclinați să mănânce mai multe dulciuri și mai puține alimente valoroase din punct de vedere nutrițional.

Piramida alimentară pentru copii

Specialistul susține că  este important ca și în dieta copilului să ținem cont de piramida alimentară creată pentru aceștia și care este diferită de cea a adulților din două puncte de vedere. În primul rând prin mărimea porțiilor recomandate, dar și prin aportul diferit al unor nutrienți cheie — calciu, fier, sodiu, grăsimi, etc.

Așadar, la baza alimentației copiilor, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu, citată de Agerpres, ar trebui să fie glucide complexe, porționate moderat: cereale, orez, mămăligă, paste.

Clasa se alimente obligatorii este formată din fructele și legumele proaspete și/sau gătite dietetic. Importanța acestora este una deosebită datorită aportului de fibre, enzime, multivitamine și minerale pe care le conțin.

Următorul nivel al piramidei este completat de carnea slabă, peștele, ouăle conțin proteine și îi asigură copilului și aportul de fier. De menționat însă că porțiile nu trebuie să depășească 80-100 g carne pe zi, iar metoda de gătire să fie dietetică — fiert, la grătar sau la cuptor, nu prăjit. Tot din acest nivel al piramidei fac parte produsele lactate — lapte integral, brânzeturi, iaurt, chefir, sana, etc, importante datorită aportului de calciu, proteine și vitamina D.

Nivelul cel mai redus din piramidă este cel al alimentelor care nu ar trebui consumate decât ocazional și anume uleiuri, grăsimi și dulciuri rafinate și, de aceea, ele trebuie consumate cu mare atenție și doar ocazional, fiind bogate în calorii și sărace în nutrienți.

Lista alimentelor esențiale (superalimente):

O listă a alimentelor esențiale sau superalimente care trebuie să se regăsească în dieta copilului ar trebui să conțină următoarele: orez, ovăz, grâu integrale; legume (cu frunze verzi, bogate în clorofilă și cu pigment cât mai închis la culoare, bogate în licopen), fructe (citrice, mere bogate în vitamina C, de pădure, bogate în antioxidanți), ou (fiert cleios), brânzeturi proaspete și cu aport scăzut de sare, carne de curcan și somon, fasole uscată, nuci și alte oleaginoase crude, condimente — turmeric, mentă, scorțișoară, miere (cu moderație).

Foto: Hepta


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau