Suplimentul de progesteron in sarcina – Cand este necesar

Progesteronul, alaturi de multi alti hormoni, este secretat in mod natural de organimul feminin. Progesteronul este produs de ovare imediat dupa ovulatie in fiecare luna si este un element extrem de important in ciclul menstrual, dar si in mentinerea sarcinii.

Ce este progesteronul si ce rol are

Progesteronul ajuta la reglarea ciclului mentrual, pregatind totodata uterul pentru o eventuala sarcina.

Progeteronul este hormonul responsabil de ingrosarea mucoasei uterine, pentru a putea primi ovulul fertilizat.
Daca nu exista un ovul fertilizat, nivelul de progesteron din organism scade, declansand menstruatia.
Daca, in schimb, are loc implantarea si exista o sarcina, nivelul de progesteron ramane mare, sustinand altfel mucoasa uterina ingrosata pe perioada sarcinii.

Acest hormon joaca un rol important si in dezvoltarea si modificarea sanilor, pregatirea lor pentru alaptare.

Ce se intampla cand nivelul de progesteron e insuficient

In perioada fertila a vietii femeii, progesteronul este foarte important pentru obtinerea si mentinerea unei sarcini.

In situatia in care femeia insarcinata nu are un nivel adecvat de progesteron, pot aparea simptome precum sangerari sau spotting, care in cele din urma pot fi insotite de pierderea sarcinii.

In ce situatii poate prescrie medicul supliment de progesteron

Progesteronul este prescris in urma procedurilor de fertilizare in vitro, deoarece se suspecteaza ca atunci cand ovulele un prelevate, celulele ce produc progesteron sunt afectate.

Progesteronul poate fi administrat sub forma orala, pe cale vaginala, sub forma de ovule sau sub forma de injectii intramusculare.

Hormonul feminin mai poate fi prescris si femeilor ce au dificultati in a ramane inarcinate, in cazurile de disfunctii la ovulatie, in cazul femeilor trecute de 40 de ani sau in cazul femeilor cu istoric de pierderi de sarcina. In aceste cazuri, administrarea progesteronului se face aproape intotdeauna pe cale vaginala.

In unele cazuri, medicii specialisti prescriu progesteron atunci cand gravidele se plang de sangerari si spotting, iar masura ar putea ajuta in prevenirea unui avort spontan.

Cel mai frecvent, in acete cazuri, administrarea progesteronului suplimentar se face sub forma de ovule, pe cale vaginala.

Surse: healthline.comverywellfamily.com; 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltarea sarcinii