Ţânţarii: cum îl aperi pe bebe de ei

Nu ne pun în pericol sănătatea, cel puţin nu în zona noastră, însă sunt extrem de enervanţi, mai ales pentru cei mici. Copiii sunt mai sensibili la muşcăturile lor. Ţânţarii injectează sub piele o substanţă anticoagulantă care determină organismul să elibereze histamină, cu rol important în apariţia proceselor alergice şi inflamatorii, care provoacă mâncărimi şi arsuri.

În cazul copiilor, care au o greutate corporală mai mică şi un sistem imunitar imatur, reacţia este mai pronunţată, muşcătura ţânţarului provocând umflarea severă şi disconfortul. Soluţia? Încearcă, pe cât posibil, să reduci contactul cu aceste insecte care (ne) dau atâta bătaie de cap.

 

Trucuri pentru a-i proteja pe cei mici


ÎN CASĂ:

  • Dacă foloseşti pastille sau aparate cu substanţe chimice, aeriseşte bine camera, pentru cel puţin jumătate de oră, înainte de a-l aduce pe cel mic în încăpere. În schimb, aparatele cu ultrasunete pot fi lăsate să funcţioneze toată noaptea fără probleme.
  • Foloseşte plasele de ţânţari pentru a proteja apartamentul. În comerţ există şi plase special pentru a proteja leagănul sau pătuţul copilului.
  • După ce ai udat florile, nu lăsa farfuriile de sub ghivece cu apă – sunt un teren  perfect pentru reproducerea larvelor şi atrag insectele adulte, care îşi depun aici ouăle.


AFARĂ:

  • Evită să-l îmbraci pe cel mic cu haine de culoare închisă. Dacă afară nu e foarte cald, în timpul plimbărilor de seară e recomandat să poarte pantaloni lungi, bluze sau cămăşi cu mâneci lungi, pantofi închişi (nu sandale).
  • Montează o plasă de ţânţari la cărucior.
  • Foloseşte cremele/gelurile/sprayurile împotriva ţânţarilor special create pentru copii. Pentru eficienţă, crema se aplică la fiecare 3-4 ore. Având în vedere că cei mici au tendiţa de a pune mânuţele la gură, e recomandată folosirea sprayurilor pe haine sau pe plasa de la cărucior.


Dacă îl muşcă ţânţarii

În cazul în care pielea nu este inflamată prea mult, e suficient să calmezi mâncărimea cu loţiuni pe bază de extracte natural. Dacă reacţia este severă, puteţi aplica un unguent cu cortizon, dar doar la recomandarea medicului pediatru. Atunci când muşcăturile de ţânţar sunt numeroase, iar copilul se confruntă cu o stare generală de rău, pot fi folosite – dar doar la recomandarea pediatrului – un medicament antihistaminic.

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul