Țarcuri pentru bebeluși – recomandate sau interzise de experții în psihologia dezvoltării copilului?

În momentul în care afli că vei deveni părinte faci pasul către o altă lume în care începi să devii conștient de responsabilitatea menținerii și dezvoltării sănătății fizice, psihice și emoționale a unei alte ființe. 

'Un om nou, pe care nu-l știi și care este cu totul vulnerabil și expus, a cărui viață depinde de deciziile tale' –  Această conștientizare îți poartă pașii către documentare, astfel încât să te asiguri că vei lua cele mai bune decizii pentru micuța ființă ce vine pe lume.

Și cum distanța dintre aflarea veștii sarcinii și momentul în care bebe deja începe să exploreze mediul înconjurător este doar o chestiune de timp, care zboară pe negândite, ajungi în etapa în care începi documentarea despre efectele montării unor tarcuri bebelusi.

Țarcuri pentru bebeluși – Ce părere au specialiștii în domeniul dezvoltării copilului?

Specialiștii în domeniul dezvoltării copilului încurajează montarea unor spații sigure în care bebelușii să poată explora în voie mediul înconjurător. Aceștia susțin că delimitarea unor 'safe space' – uri sau 'Yes space'- uri, așa cum sunt numite zonele delimitate de țarcuri –  ajută bebelușul să își dezvolte personalitatea, să devină independent și să capete încredere în sine. 

Cu toate astea, specialiștii în dezvoltarea copiilor recomandă ca bebelușul să nu fie lăsat singur în aceste spații, ci adultul să rămână în apropierea lui, astfel încât să nu se simtă singur sau abandonat.

Crearea spațiilor de joacă sigure cu ajutorul unor țarcuri de bebeluși, denumite și 'Yes Space', au fost inspirate din metoda de parenting RIE (Resources for Infant Educarers) – educație prin blândețe. Principiile metodei RIE se bazează pe încrederea și respectul în potențialul copilului în primii ani de viață, ale cărei fundamente au fost puse de Magda Gerber, în 1978.

tarcuri bebelusi

De ce să montezi țarcuri pentru bebeluși?

Montarea unor astfel de țarcuri respectă principiile de bază RIE, și anume:

  • Siguranță – unul dintre principalele motive pentru care specialiștii recomandă montarea unor țarcuri pentru copii este pentru a le oferi acestora un spațiu sigur de joacă;
  • Independență – un alt motiv pentru montarea unor astfel de spații de joacă este pentru a-i permite bebelușului să exploreze singur și în siguranță spațiul înconjurător;
  • Observație – cât timp bebe este în 'YES Space'-ul oferit de aceste țarcuri pentru bebeluși, vei avea oportunitatea de a-i observa comportamentele și nevoile. Astfel, vei ajunge să-l cunoști mai bine și să-l stimulezi adecvat etapelor pe care le traversează. Joaca într-un astfel de spațiu nu înseamnă a lăsa copilul singur, ci dimpotrivă, de a-ți oferi spațiul de care e nevoie pentru a-i observa cât mai bine nevoile și personalitatea;
  • Implicare – copilul nu va fi izolat și exclus, ci va simți că îi ești aproape și că îți poate solicita ajutorul în orice moment, iar tu îi vei putea răspunde pe măsura nevoilor lui;
  • Consecvență – folosește această metodă de petrecere a timpului alături de copil, astfel încât să vă permiteți să vă desfășurați activități diferite, dar totuși împreună. Faptul că aceste produse pot fi montate cu ușurință îți permite să delimitezi un spațiu de joacă oriunde, astfel încât copilul tău să se poată juca în apropierea ta în timp ce tu îți desfășori treburile casnice: gătești, întinzi rufe etc.

Bebelușul tău este un mic explorator și dorești să îi asiguri un mediu prietenos de dezvoltare, astfel încât să se cunoască pe sine, să-și descopere limitele și independența? Atunci, consultă oferta completă de țarcuri bebeluși de pe buy4baby.ro și comandă modelul perfect nevoilor copilului tău.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial