Ingrediente pentru crustă:
• 200 g făină
• 100 g unt
• 50 g zahăr
• 1 ou
• praf sare
• 50 ml apă rece
Ingrediente pentru cremă:
• 400 ml lapte
• 200 g zahăr
• 6 gălbenuşuri
• miezul de la un baton de vanilie
• 40 g făină
• 40 g amidon
• 300 g căpşuni
Mod de preparare:
Pentru crustă: Puneţi untul şi zahărul într-un bol, mixaţi bine până ce se omogenizează, apoi (continuând să mixaţi) adăugaţi oul, făina şi praful de sare. Amestecul va avea consistenţa asemănătoare pesmetului. Atunci e momentul să adăgaţi apa rece, linguriţă cu linguriţă, şi să mixaţi până când aluatul este omogen, fără a fi umed sau lipicios. Dacă aţi adăugat prea multa apă, mai puneţi puţină făină şi amestecaţi. Dacă aluatul e sfărâmicios, mai puneţi puţină apă rece. Înveliţi aluatul în folie alimentară şi ţineţi-l la frigider minimum o oră înainte de a-l folosi.
După ce aluatul a stat la frigider, întindeţi-l bine cu degetele (grosimea aluatului ar trebui să fie de cca. 1 cm) într-o tavă mare de tartă (sau mai multe mici, în funcţie de preferinţe), pentru a tapeta bine pereţii şi baza tăvii. Înţepaţi aluatul din loc în loc cu furculiţa, apoi coceţi-l aproximativ 15 minute, până e crocant şi uşor rumenit pe margini.
Pentru cremă: Amestecaţi cu mixerul gălbenuşurile şi zahărul, apoi înlocuiţi mixerul cu telul şi adăugaţi laptele, amestecând încontinuu. Urmează miezul de la batonul de vanilie, amidonul şi făina, pe care trebuie să îl încorporăm bine, amestecand cu telul pana nu mai sunt deloc cocoloaşe.
Fierbeţi crema la foc mic (ideal ar fi la bain-marie), amestecând încontinuu cu telul, pentru a nu se lipi. Atunci când se îngroaşă şi începe să se desprindă de pe fundul cratiţei, crema este gata. Transferaţi crema într-un bol şi acoperiţi-o cu folie de plastic direct pe suprafaţa cremei, pentru a nu forma crustă. Lăsaţi crema să se răcească până ajunge la temperatura camerei.
Turnaţi crema în crusta tartei răcită în prealabil, nivelaţi cu o spatulă, apoi aranjaţi căpşunile, astfel încât să acoperiţi toată tarta. Daţi tarta la frigider peste noapte, pentru a se înmuia puţin crusta.