Tartă cu lămâie şi bezea

Am auzit atâtea despre celebra tartă cu lămâie şi bezea încât a trebuit să o încercăm. Între noi fie vorba, e o minunăţie: dulce-acrişoară, se poate servi călduţă sau rece, în funcţie de preferinţe. Iată cum să faci cea mai bună tartă cu lămâie şi bezea!

 

 

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 200 g făină
  • 100 g unt rece tăiat bucăţi mici
  • 1 lingură zahăr pudră
  • 1 gălbenuş de ou
  • un vârf de cuţit de sare

 

Pentru crema de lămâie:

  • 125 g zahăr pudră
  • 100 g unt tăiat bucăţi
  • 2 linguri făină sau mălai fin
  • 3 gălbenuşuri
  • 1 ou întreg
  • 2 lămâi (coaja rasă + sucul)
  • zeama de la 1 portocală mică

 

Pentru bezea:

  • 200 g zahăr pudră
  • 4 albuşuri la temperatura camerei
  • un strop de suc de lămâie
  • un vârf de cuţit de sare

 

 

Mod de preparare:

Pentru blat:  pune toate ingredientele într-un castron şi frământă bine, până când obţii un aluat omogen. Presară făină pe suprafaţa de lucru şi întinde aluatul, astfel încât să obţii o foaie care să îmbrace o formă de tartă cu diametrul de aproximativ 25 cm. După ce ai aşezat aluatul în tavă, înţeapă-l cu furculiţa din loc în loc, acoperă cu foaie de copt şi lasă la rece o oră.
Preîncălzeşte cuptorul la 200 grade Celsius şi coace aluatul cu foaia de copt deasupra aproximativ 15 minute, apoi îndepărtează hârtia şi mai lasă în cuptor cam 5 minute, până începe să se rumenească.

 

Pentru cremă: cât timp se coace aluatul, pregăteşte crema.
Într-o cratiţă, amestecă făina/mălaiul, zahărul şi coaja de lămâie. Adaugă treptat zeama de lămâie, amestecând continuu.
Peste zeama de portocală adaugă apă până la 200 ml şi toarnă treptat în cratiţă, amestecând. Pune cratiţa pe foc mediu şi amestecă continuu până când amestecul se îngroaşă şi obţii o cremă fină, omogenă, fără cocoloaşe.
Când crema face bule, ia cratiţa de pe foc şi adaugă untul şi amestecă până se topeşte. Adaugă gălbenuşurile şi oul întreg şi amestecă bine, apoi pune cratiţa iar pe foc mediu. Amestecă timp de câteva minute, apoi ia crema de pe foc.

 

Pentru bezea: bate albuşurile spumă cu un strop de suc de lămâie şi un vârf de cuţit de sare, apoi adăugăm puţin câte puţin zahărul şi batem până se topeşte.

Toarnă crema de lămâie peste blat, apoi adaugă bezeaua. Cu ajutorul unei linguri, pune bezeaua pe margini şi întinde spre centru.

Pune tarta la cuptor pentru 15-20 minute, până când începe să prindă culoare. Această tartă cu lămâie şi bezea se poate servi călduţă sau rece, după ce a stat câteva ore la frigider.

 

 

Foto: recette-gateau.eu


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton