Tati e departe – trucuri de folos pentru copil

Uneori, planurile de tipul 'și au trăit fericiți împreună (a se citi în aceeași casă) până la adânci bătrâneți, cu tot cu copil' nu ne ies. Nu puține sunt cuplurile în care unul dintre părinți este nevoit să plece în străinătate, la muncă. De obicei, acesta este tati…

 

Dacă acesta este și cazul tău, și ai deja un copil mai mărișor, care remarcă și simte absența tatălui, nu te obosi să-i spui copilului Tati a plecat să câștige bani și să-ți aducă jucării. Nu va înțelege sau îți va spune, eventual, că renunță la orice jucărie, numai să se întoarcă tati. Acum, acum să se întoarcă tati! Iar tati nu se poate întoarce de pe o zi pe alta. Și, din nou, copiii nu percep noțiunea de timp, așa cum ea are sens pentru noi. Nu-l ajută cu nimic să-i spui că peste 3 zile, peste 9 sau peste 4 ore. Pentru el înseamnă cam același lucru: NU ACUM! Adaptează-te și tu la situația de a fi, temporar, părinte singur și ajută-l pe cel mic să teacă cu bine peste această încercare.

Ce poți face să-l ajuți

  • Încearcă să respecți rutina lui, pe cât posibil. Este mult mai ușor pentru un copil să se adapteze la lipsa temporară a unui părinte atunci când restul a rămas la fel în lumea lui.
  • Ține minte că pentru un copil, faptul că tu îi explici că tati se întoarce nu valorează același lucru ca pentru un adult. Chiar dacă nu are motive să se îndoiască de cuvântul tău, undeva tot există un sâmbure de teamă că tati ar putea să nu se mai întoarcă. Și pe undeva probabil că se gândește că a plecat din cauza lui, că nu îl iubește. Dacă este posibil, comunică în fiecare zi cu tatăl copilului, în fața lui și dă-l și pe el la telefon sau pune-l în fața computerului, să se vadă 'față în față' și să poată avea momentul lor de comunicare.
  • Dacă refuză să vorbească sau să-l vadă pe tati pe 'calculator', nu-l forța – acesta este modul lui de a gestiona situația.Tu continuă însă să discuți cu soțul tău, fără să te ferești de copil.
  • Schimbă-ți tu programul, astfel încât să acorzi un plus de atenție celui mic, ca o compensare pentru lispa tatălui. Asta nu înseamnă să îți dai complet zilele peste cap. Dacă te străduiești prea mult, s-ar putea să-i întărești bănuiala că tati nu se mai întoarce. Dar rupe-ți o oră în plus din programul tău obișnuit și petrece-o, în schimb, cu copilul tău.
  • Las-o mai moale cu gătitul și fă loc pentru câte o excepție de la regulile tale de mâncare sănătoasă. În loc să petreci 2 ore în bucătărie, poți apela la câte un produs semi-preaparat (nu junk-food, însă) și să stați împreună.
  • Ai grijă ca cel mic să vadă cât mai des alte rude, prieteni apropiați de familie. Asta este bine pentru voi amândoi, de fapt, ca să nu vă izolați.
  • Dă-i un reper pe care să îl poată înțelege – dacă-i răspunzi aprilie la întrebarea când se întoarce tati?, cel mai probabil nu va înțelege dacă e aproape sau departe momentul. Dar dacă îi răspunzi – când înfrunzesc copacii sau îi dai un alt reper pe care îl va putea verifica de unul singur, va avea o oarecare senzație de control asupra situației.
  • Sub nicio formă nu-l minți și nu-l amăgi. Dacă i-ai spus că tati se întoarce când înfrunzesc copacii, atunci să se întâmple, să nu treacă și vara și să cadă toate frunzele, ba să mai vină și vreo ninsoare, pentru că tati a mai prins un contract care mai înseamnă niște bani.
  • Dacă respinge vechile voastre ritualuri (poate unele îi aduc aminte de tati și de faptul că el acum lipsește), creați jocuri și obiceiuri noi. Distrați-vă, faceți acele lucruri pe care poate n-ați avut timp să le faceți în 3 (vezi 5 idei de distracție în weekend) Ai grijă însă ca atunci când tati se va întoarce să nu se simtă exclus din joc.

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton