UPDATE | S-a adoptat actul normativ potrivit căruia tații vor beneficia de concediu paternal prelungit

UPDATE 29.03 | Senatul a adoptat proiectul legislativ potrivit căruia tații vor avea dreptul la 15 zile lucrătoare de concediu după nașterea copilului, dacă vor efectua cursul de puericultură. Astfel, în total, bărbații care devin tați vor beneficia de 20 de zile de concediu paternal.

 

Un nou proiect de lege adoptat de deputații din Comisia de Muncă prevede ca tații să aibă dreptul la 15 zile lucrătoare de concediu paternal plătit și nu la 1o cum prevedea legea până acum.

Concediul paternal se acordă, la cerere, în primele două luni de la naşterea copilului, în baza certificatului de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului, potrivit proiectului de lege.

Concediu paternal se plăteşte integral din fondul de salarii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective- se arată în actul normativ.

Citește și: Indemnizație cuprinsă între 600 și 1000 de lei pentru mamele cu mai mulți copii

Modificarea este importantă şi în contextul în care toate actele de natură administrativă legate de naşterea copilului şi înregistrarea sa legală necesită o anumită perioadă de timp alocat, fapt pentru care tatăl trebuie să-şi ia concediu, mai susțin inițiatorii proiectului.

Titularul dreptului la concediu paternal este tatăl copilului nou-născut, care participă efectiv la îngrijirea acestuia, indiferent dacă copilul este născut
din căsătorie, din afara căsătoriei sau copilul este adoptat.

Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adresează în scris, în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului, conducerii unității în care tatăl își desfășoară activitatea, se precizează în lege.

Majorarea concediului paternal cu atestat de absolivire a cursului de puericultură

În cazul taților care au atestatul de la cursul de puericultură, concediul de paternitate legal, de 5 zile, se mărește cu încă 15 zile lucrătoare.

Legea spune că tatăl copilului nou-născut, care participă efectiv la îngrijirea acestuia, are dreptul la majorarea duratei concediului paternal cu înca 10 zile lucrătoare, dacă a obținut atestatul de absolvire a unui curs de puericultură.

Cursul de puericultură constă în prezentarea unor noțiuni elementare teoretice și practice necesare în vederea îngrijirii copilului mic, în vederea participării efective a tatălui la îngrijirea propriului copil nou-născut. În cazul în care tatăl are studii de specialitate medic, asistent medical nu mai este necesară absolvirea cursului de puericultură, ci numai obținerea atestatului.

Această majorare se acordă numai o singură dată, în cazul unui singur copil, indiferent dacă tatăl va avea mai mulți copii, se mai arată în lege.

Indemnizația pentru concediul paternal prevăzut de lege precum și pentru majorarea acestuia prin efectuarea cursului de puericultură este plătită de angajator după prezentarea dovezilor necesare, certificatul de naștere al copilului și atestatul de absolvire.

Surse: Ministerul Muncii, Senatul României


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie