Cu timpul, la generatiile care au venit dupa mine, am observat ca tabara isi pierduse din magie, iar copiii erau mai curand interesati sa stea in casa decat sa umble pe coclauri alaturi de altii de varsta lor.
Regula de baza era, pe cand eram eu copil, ca cei de la munte sa mearga la mare si cei de la mare – la munte. Iar acolo erau chiar si prietenii prestabilite, intre judete.
Una peste alta, erau momente foarte frumoase, libere, interesante si pline de simpatie fata de ceilalti copii cu care treceai prin toate zilele dragute.
Pentru ca, dragi parinti, oricat de bine va imaginati ca ati stabilit toate detaliile taberei copilului vostru, micile imperfectiuni vor face diferenta.
Asadar, totusi, pentru a nu lasa totul la voia intamplarii, tine cont de cateva sfaturi venite din inima.
Momentul de deplasare al copilului in tabara trebuie ales la o data cand ceilalti membri ai familiei sunt ocupati.
N-are rost sa tii copilul singur acasa peste vara si atunci cand voi sunteti liberi, sa-l trimiteti si pe el in vacanta.
Alege cu atentie furnizorul taberei, intereseaza-te de conditiile de cazare, de meniu, de programul pentru timpul liber. O tabara in care profesorii sunt dezinteresati si lasa copiii sa-si faca de cap este din start o tabara nereusita.
Trebuie sa stii ce activitati – de la cele sportive la cele educative – se vor realiza, de catre cine si cu ce frecventa. Bagajul copilului este foarte important.
Din experienta personala iti spun ca parintii mei m-au trimis in prima tabara, la 7 ani, cu un rucsacel mic (ca sa nu-mi fie greu la carat) si au uitat sa-mi puna cel mai important lucru in el: cearceaful de plaja (eram, desigur, in tabara la mare).
Fa calcule clare cu numarul de tricouri, adidasi, sandale, bocanci de care va avea nevoie si nu-i da nici prea multe, nici prea putine. Explica-i pustiului ca e foarte important sa-si schimbe cat mai des hainutele in tabara, dar numai dupa ce se spala.
Nu-i pune la el cele mai bune haine; departe de tine nu va fi atat de atent cu ele, iar in plus s-ar putea sa atraga si prea mult atentia colegilor de tabara, care il pot exclude din colectivitate pe acest motiv. Banii de cheltuiala nu sunt o problema de neglijat.
Desi ti se pare simplu sa calculezi de cati bani are el nevoie, nu uita sa lasi o rezerva si la profesorul insotitor. Nu de alta, dar poate se organizeaza o excursie mai scumpa, cu autocarul, si nu are rost sa o rateze pentru ca nu a avut „finante'.
Daca pustiul tau are probleme speciale, de sanatate, restrictii de dieta sau anumite sensibilitati (capata usor dureri de cap, i se umfla maseaua de la curent) spune-i toate acestea profesorului insotitor si dascaleste copilul pe cat posibil sa tina cont de ele.
Daca merge la munte in tabara, cel mai simplu este sa-l feresti de nevralgii invatandu-l sa poarte la gat o esarfa de bumbac (precum cow-boy-ii,s-ar putea sa-l tenteze). Copilului care poarta ochelari nu uita sa-i dai la el o pereche de schimb (nu se stie cum se sparg sau se pierd).
Bunele maniere in tabara sunt foarte importante, si, desi sunt similare cu cele pe care i le induci acasa, aplicarea lor il face pe pustiul tau fie sa devina extrem de social sau sa fie un timid. Intr-o colectivitate, copiii tind sa fie rautaciosi cu cei din jur, mai ales daca observa lucruri deosebite de cele pe care le fac ei: mananca tinand furculita in mana dreapta, tin prost lingura s.a.m.d.
Pentru urgente, daca e prea mic ca sa aiba telefon mobil, fa-i o lista cu toate datele importante pentru el: numerele voastre de telefon mobil, de fix, adresa de acasa (in caz ca-si pierde bagajele), grupa sangvina si numele si telefonul profesorului insotitor.
Deschide-i pofta de explorari. Daca vezi ca nu prea il trage inima sa plece in tabara, arata-i in atlasele geografice locurile pe care le va vizita si povesteste-i despre ele. Incurajeaza-l sa tina minte cat mai multe amanunte despre locurile pe care le va vedea si sa ti le povesteasca acasa.
Pro sau Contra
La mare, avantajul copilului este ca se va bucura mult de balaceala, de programul mai lejer, de caldura si lumina soarelui (care ii va aduce un plus de vitamina D in organism). Pe de alta parte, risca sa faca insolatie si alte afectiuni legate de sederea la soare.
La munte, copiilor le place sa se catere, sunt prinsi in jocurile de cabana si in competitiile sportive, consumand multa energie. Singurul dezavantaj ar putea consta in faptul ca nu tuturor copiilor le place la munte, unora catararile li se pot parea o corvoada.
Ce sa nu ii lipseasca din bagaj:
Periuta de dinti
Chiar daca nu se innebuneste dupa spalatul pe dinti, trebuie sa stie ca daca nu o face, in cele cateva zile cat va fi plecat riscul de carii creste.
Palaria de soare
Pentru o vacanta la mare, nu poti sa uiti din bagaj o sapca sau o cipilica ce-l va feri pe copil de soare.
Pantofii potriviti
Chiar daca adidasii sunt preferatii lui, tine cont de faptul ca pentru urcatul pe creste ar putea avea nevoie de bocanci, iar la mare i-ar putea fi cald in ei. Alege-i incaltamintea potrivita, comoda si nu noua.
Text: Corina Marin, Foto: Dreamstime.