Tot vorbim despre cât și ce să cumpărăm, cum să preparăm diferitele mâncăruri, însă tu cât de atentă ești la ambalaje?
Pare banal, însă ambalajul are un rol foarte important cu privire la siguranța produsului alimentar și îți poate spune multe despre ceea ce cumperi.
Desigur și pentru că ai o mulțime de informații pe ambalaj și e bine să citești de fiecare dată să vezi câte grăsimi, cât zahăr, ce aditivi, câtă sare sau ce fel de alergeni conține produsul respectiv. Dar cel mai important, ambalajul îți spune termenul de expirare a produsului, condițiile în care trebuie să îl păstrezi și, mai ales, dacă produsul și-a păstrat proprietățile.
Cum? Foarte simplu – te uiți cu atenție dacă este turtit sau lovit sau comprimis în vreun fel. Dacă este perfect intact și în termenul de valabilitate, atunci poți să îl cumperi.
Pare tentant să cumperi la vrac diferite alimente însă te-ai gândit cât de sigure sunt? De exemplu, legumele congelate la vrac te pot ajuta să îți cumperi exact cantitatea pe care ți-o dorești, nu-i așa? Însă congelatoarele respective sunt deschise de nenumărate ori, de oameni diferiți care nu respectă toți regulile de igienă; de câte ori nu ai fost la magazin și ai vazut oameni umblând fără mănuși, strănutând sau tușind asupra alimentelor. Iar dacă noi suntem adulți și avem un sistem imunitar mai puternic, în cazul copiilor și viitoarelor mămici orice microb poate deveni o problemă. Așa că, decât să ai surprize, mai bine cumpără porții gata ambalate, în cantități prestabilite și ai grijă să le ții la temperatură controlată până acasă.
Pare tentant să cumperi și lapte de la dozator, nu-i așa? Mai ales că scrie pe el că e proaspăt și nepasteurizat, amintindu-ți de laptele din casa bunicilor. Însă te-ai gândit că este expus într-un spațiu public, cu mult trafic care presupune mulți microbi și mult praf care intră prin toate orificiile? Te-ai gândit dacă, cine și cum curăță instalația acelui dozator? Dacă dozatorul respectiv este perfect controlat astfel încât resturile de lapte neconsumat să fie complet eliminate, apoi să fie curățată perfect aseptic instalația înainte de a se umple din nou cu lapte? Privind așa lucrurile parcă deja nu mai vorbim de laptele din gospodăria bunicii. Noi ne amintim ce rămâne pe sticlele de lapte ale copiilor și cum trebuie curățate cu multă grijă și în fiecare zi deoarece rămân depuneri de grăsime și nu numai pe capac, în interior, pe laturi și mai ales prin orificiile sticlelor. Vă dați seama ce se întâmplă în cazul instalațiilor unui dozator? Oricât vei fierbe laptele acasă, nu îl vei putea face sigur dacă a fost contaminat decât distrugând nutrienții prețioși din lapte.
Laptele este un aliment special deoarece pe cât de hrănitor este pentru noi, pe atât de periculos poate fi dacă nu este complet steril și nu este păstrat în ambalaje perfect igienice. Este mediul perfect pentru dezvoltarea germenilor și bacteriilor, de aceea există niște proceduri obligatorii de siguranță ca să poată fi consumat și anume: mai întâi este controlat sanitar-veterinar de mai multe ori încă de la fermă, apoi la centrul de colectare și în fabrică.
Odată ce analizele de laborator arată că laptele este sigur, atunci este supus pasteurizării (adică o fierbere controlată) simple sau la temperatură înaltă pentru a fi distruși potențialii germeni și microbi. Laptele pasteurizat simplu este apoi ambalat în mediu steril și devine lapte pentru consum; laptele pasteurizat la temperatură înaltă (UHT) care rezistă fără conservanți pe rafturile magazinelor la temperatura de 4-31 de grade între 3 și 6 luni deoarece este ambalat aseptic într-un ambalaj de carton special, capabil nu doar să păstreze proprietățile laptelui, ci să îl și protejeze de factori externi precum lumină, aer, microbi.
Pasteurizarea este un proces folosit de peste 150 de ani, care distruge agenţii patogeni prin căldură și este bine-cunoscut pentru rolul sau în a face laptele și sucurile sigure pentru consum. A pasteuriza un aliment înseamnă a distruge microorganismele dăunătoare (de exemplu, bacterii și virusuri), prin încălzirea controlată pentru o anumită perioadă de timp.
Această tehnică simplă pentru siguranța alimentelor a fost inventat de chimistul și microbiologul francez Louis Pasteur în 1864. Pentru a înțelege mai bine această idee, amintiţi-vă de conservele de casă, în care se utilizează, de asemenea, sterilizarea termică la temperaturi înalte pentru distruge germenii periculoşi şi a sigila produsul, fără a fi nevoie de conservanţi.
Verificarea şi controlul produsului astfel încât să fie sigur începe încă de la producător, respectiv la fermă în cazul laptelui, continuă apoi pe lanţul de prelucrare, ambalare, distribuţie şi continuă în magazine însă nu se opreşte aici. Rolul tău este foarte important din momentul în care laptele sau sucul ambalat ajung în coşul tău de cumpărături.
Iată ce trebui să ştii:
Pentru ca tu să te poţi bucura de alimente sigure oriunde şi oricând ambalajele aseptice sunt soluţia pentru tine şi familia ta.
Acest articol face parte din campania Lucrurile bune vin în ambalaje Tetra Pak'. Campania educaţională îşi doreşte să informeze consumatorii despre importanța siguranței alimentare și alimentaţia echilibrată. Povestea Tetra Pak a început în 1943 când dr. Reuben Rausing, care deținea atunci o companie de ambalaje în Suedia, a început să dezvolte un ambalaj pentru lapte care să necesite minimum de material și să asigure maximum de igienă. Ideea lui era să creeze un ambalaj care să fie, în același timp, economic, igienic și ușor de distribuit, ceva ce nu a mai fost făcut înainte. Astfel, primele ambalaje au fost lansate în 1951, iar în 10 ani mai târziu, în 1961 a fost lansată prima mașină de ambalare aseptică a laptelui. Această inovație a marcat începutul unei noi ere în domeniul siguranței și calității alimentare. Ne puteţi urmări pe pagina www.facebook.com/TetraPakRomania