Tehnica alăptării

Laptele matern îi oferă copilului toţi nutrienţii necesari unei creşteri sănătoase. Însă dincolo de acest beneficiu direct, alăptatul reprezintă premisa perfectă pentru a pune bazele unei relaţii apropiate cu bebeluşul tău. Află tot ce trebuie să ştii despre alăptare.

 

 

  • E foarte important ca nou-născutul să înveţe să prindă corect sânul. Dacă este mângâiat uşor pe obrăjor, el va deschide guriţa şi va căuta mamelonul. Atunci, tu, mămică începătoare, trebuie să-i aduci repede căpşorul la sân. În acest fel, o mare parte din zona areolei mamare va intra în gura sugarului, care se închide repede şi strâns.
    Dacă bebe nu prinde sânul corect, va trebui să îl opreşti, punându-i un deget între buze, pentru ca apoi să reîncepi alăptarea, ori de câte ori este nevoie, până când va învăţa să prindă zona areolară şi nu doar să sugă mamelonul. Astfel, copilul se va sătura, iar tu nu vei suferi de pe urma rănilor.
  • Cele mai multe dintre problemele alăptării sunt cauzate de poziţia greşită în care este ţinut copilul la sân. Bebe trebuie să fie culcat pe o parte, iar burtica lui să atingă pântecele mamei, pentru a putea găsi uşor sânul. Asta nu înseamnă că există o singură poziţie în care se poate întâmpla alăptatul.
    Poţi alăpta în orice poziţie care este comodă atât pentru tine, cât şi pentru cel mic – el trebuie să ajungă cu uşurinţă la sân şi să sugă laptele cât mai bine.
    Nu este recomandat să te apleci, ca să nu îţi oboseşti spatele; tot ce trebuie să faci este să apropii guriţa copilului de sân.
  • Ai grijă şi de tine! Pentru a alăpta cu succes, este indicat să fii cât se poate de odihnită.
  • Fii extrem de atentă la igiena zilnică a sânului – mameloanele trebuie păstrate uscate, pentru că umiditatea irită pielea şi le împiedică să se întărească.
  • Până când bebe va creşte suficient, va trebui să îţi susţii sânul, pentru ca greutatea acestuia să nu îl obosească; ţinerea corectă a sânului este aceea cu degetul mare pe partea de sus şi cu celelalte degete susţinând sânul, oferind sugarului zona areolară.
  • Dacă îi laşi o mânuţă liberă celui mic, îţi va putea atinge sânul în timpul alăptării; astfel, veţi savura amândoi momentul.
  • Îndepărtarea sugarului de la sân se face punând delicat un deget între buzele copilului.

 

Foto: shutterstock.com

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton