Disciplină: Cum funcționează tehnica treptei

Poate ai mai auzit vorbindu-se despre tehnica treptei, pentru copiii obraznici. Tehnica treptei este o metodă recomandată de psihologi pentru a dezamorsa o situație conflictuală în care este implicat un copil obraznic – al tău.

Treapta nu este o treaptă reală, deși poate fi. Tehnica treptei funcționeză pe ideea de bază de a-l scoate pe copil din încăperea în care a făcut pozna, preț de câteva minute și de a-l lăsa să proceseze ce a făcut, pentru a-i învăța că existe consecințe pentru un comportament urât. Treapta poate fi un colț sau o cameră, o alta decât cea în care s-a petrecut fapta pentru care aplicați tehnica treptei, sau o treaptă reală, dacă locuiți în vreun duplex sau o casă cu etaj).

Atunci când trimiteți copilul în altă cameră, aveți grijă ca acea cameră să nu fie plină de atracții, astfel încât să i se pară o recompensă, nu o pedeapsă, faptul că e dus acolo. Pentru ca tehnica treptei să fie eficientă, nu este suficient doar să duceți copilul în altă cameră, ci trebuie să îl avertizați, pe o voce autoritară, că modul în care s-a comportat nu este acceptabil și că și data viitoare când se va mai comporta așa, dacă va alege să o facă, va fi dus 'pe treaptă'. Nu lăsați copilul mai mult de cinci minute în colțul de pedeapsă – o regulă spune că cel mic va sta câte un minut pentru fiecare an în plus. După ce stă pe 'treaptă' (nu mai mult de 5 minute), spuneți-i că vreți să vă ceară iertare. Trebuie să vă spună și pentru ce anume își cere scuze, ca să verificați astfel că a înțeles unde a greșit și nu repetă doar niste scuze pe care știe că vreți să le auziți. După ce vă cere iertare, lăudați-l pentru acest lucru. Apoi reveniți la tonul obișnuit.

Tehnica treptei nu trebuie aplicată foarte des, căci va deveni o obișnuință și își va pierde puterea. Dar ea poate fi o metodă eficientă de a disciplina un copil care se comportă urât. Vezi și alte metode de disciplină pentru bebeluși.

 

foto Shutterstock


Recomandari
Redactia.ro
Unica.ro
Sfatul Medicului
Mai multe din Copilul tau