Temperamentul bebelușului – ce să știi în primele luni

Specialiștii cred că temperamentul este, în mare măsură, moștenit, și că personalitatea bebelușului reflectă personalitatea părinților lui. Dar așa cum genetica joacă feste și în privința trăsăturilor bebelușului, așa și doi părinți liniștiți se pot trezi cu un bebeluș 'exploziv' încă din primele zile de viață.

În aceste cazuri, părinților le este greu să relaționeze cu cei mici – pentru că nu-l recunosc ca fiind al lor – spun psihologii.

Nu este obligatoriu ca modul în care se comportă un bebeluș în primele zile să fie o radiografie absolută a temperamentului bebelușului, dar modul în care reacționează la anumiți stimuli și în anumite conjuncturi îți poate da o idee destul de clară despre temperamentul bebelușului tău.

Fii atentă cum reacționează în următoarele situații:

  • îl deranjează o lumină puternică – scâncește sau țipă?
  • îl întinzi pe spate, să-l schimbi  – stă linișit și te privește sau se agită și dă din mânuțe?
  • când îi e foame, devine treptat mai agitat sau începe să plângă brusc, foarte tare?
  • când mănâncă, soarbe calm, cu înghițituri mici sau înghite lapte pe nerăsuflate, ca și când nu ar fi fost hrănit de 2 zile?

Îți poți da singură seama, doar răspunzând la aceste întrebări, cam care e temperamentul shutterstock_122302615bebelușului tău.

Nu dispera dacă ai un bebeluș irascibil – nu înseamnă musai că așa va fi și ca adult. De obicei, bebelușii 'dificili'  devin cei mai veseli și comunicativi membri ai familiei. Pe de altă parte, mulți părinți cred că cel mic este mai dificil, când el doar este deranjat de lucruri pe care nu are cum să le comunice. Poate fi ud, îi poate fi foame, poate fi bolnăvior și singura modaliatate în care-ți poate comunica aceste lucruri. Când bebe plânge, o poate face din cauze la care nu te gândești – uite 5 motive de plâns la care tu nu te-ai gândi.

foto Shutterstock

 

 

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul