Terapia prin culori – cum ne ajută

Culorile ne influenţează starea de spirit, ne reprezintă personalitatea, ne vindecă de anxietăţi, sau, dimpotrivă, ni le amplifică. De la culorile pe care le foloseşti în camera copilului, până la nuanţele alese pentru vestimentaţia lui, totul contează!

 

 

 

Copiii şi culorile
În activităţile care implică folosirea de culori, e bine să laşi copilul să aleagă. Dacă insişti ca el să folosească anumite nuanţe, îi induci senzaţia de frustrare – pentru că îi impui ceva şi nu se poate exprima aşa cum simte.

Culorile sunt un teren pe care imaginaţia şi personalitatea copilului o pot lua „razna”. Pe măsură ce juniorii cresc, preferinţele lor pentru culori capătă noi semnificaţii – alegerea anumitor culori în detrimentul altora poate fi un mod de a evita presiunile exterioare şi de a-şi manifesta independenţa.

 

Stări şi culori
Copiii cărora li s-au spus basme cu final fericit, şi au fost rugaţi apoi să facă anumite desene, au folosit cu precădere galbenul în desenele lor, iar cei cărora li s-au povestit basme cu final trist au folosit în special maroul.

„Colorează-ţi viaţa” este deseori folosită în terapie de către psihologi – copiii asociază anumite culori sentimentelor pe care le au. Cei mai mulţi folosesc roşul pentru furie, portocaliul pentru bucurie, griul pentru singurătate.

 

Ce vedem?

Ochiul nostru poate distinge peste 2.000 de nuanţe diferite. Numeroase studii au demonstrat influenţa culorilor în viaţa noastră.

Terapia cu nuanţe de roşu e folosită cu succes în creşterea activităţii musculare, a inimii, a presiunii sanguine, în afecţiunile respiratorii. Albastrul reduce tensiunea şi induce starea de somn.

Culorile ne influenţează nu numai starea de sănătate, ci întreaga dezvoltare psiho-emoţională. În mare, cercetătorii s-au pus de acord asupra faptului că:

  • roşul ajută sistemul muscular şi intensifică activitatea în emisfera stângă la nivel cerebral
  • galbenul ne curăţă sistemul sanguin, stimulează sistemul limfatic şi intensifică procesul de digestie
  • portocaliul tratează stările de epuizare, dar şi reumatismul
  • verdele ajută în caz de astm, alergii, laringită
  • albastrul tratează isteria şi relaxează
  • violetul a fost folosit cu succes în terapii experimentale pentru epileptici.
  • rozul este culoarea empatiei şi a sentimentelor de iubire şi tandreţe. Medical vorbind, rozul e de ajutor în afecţiuni ale pielii şi boli ale sistemului imun, iar emoţional e folosit în terapie, în cazul copiilor suferind de „avitaminoză” afectivă.

 

Terapia prin culori
Şcolile Waldorf pun mare accent pe importanţa culorii în viaţa copiilor. Clasele sunt zugrăvite în nuanţe corespunzând cumva nivelului de dezvoltare a copiilor – în primul an predomină nuanţele de roşu, iar culorile sunt înlocuite pe măsură ce elevii progresează. Institute de reeducare a copiilor violenţi folosesc mult roz în programele lor de art-terapie.

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie